A kaliforniai tűzvész miatt Malibuban is elrendelték a kiürítést

Külföld, 2018.11.09

A Kalifornia északi vidékein pusztító tűzvész miatt a hatóságok pénteken elrendelték Malibu kötelező kiürítését is. A tűzvész péntek délután öt halálos áldozatokat is követelt.

A rendkívüli szárazság okozta tűzvész rendkívüli gyorsassággal terjed déli irányban, elérte Los Angeles környékét is.

Az állam fővárosától, Sacramentótól nem messze fekvő Paradise városka teljesen leégett, a lakosságot már csütörtökön elköltöztették. A 86 ezer lelket számláló, közeli Chico város - amelyet erdők és parkok ölelnek körül - szintén lángokban áll, mentik, akit lehet, mert a kötelező evakuálás ellenére még sokan otthonukban maradtak.

Az alacsony páratartalom és az erős szél miatt gyorsan terjedő lángok a San Fernando-völgy mellett elérték Simi Valley egy részét, Calabasast és Malibut. Malibu egészében elrendelték a kötelező evakuálást, a közeli Pepperdine egyetemet meghatározatlan időre lezárták.

Az előrejelzések szerint a tűzvész szombatig eléri Thousand Oaks városkát, ahol szerdán egy szórakozóhelyen egy ámokfutó 12 embert agyonlőtt és többeket megsebesített.

"A tűzvész a távoli erdei vidékekről folyamatosan terjed a lakott település felé" - nyilatkozta az NBC televíziónak Kory Honea, az északi Butte megye seriffje. A megyében - két másik megyével együtt - Gavin Newsom kormányzóhelyettes csütörtökön rendkívüli állapotot hirdetett.

A tűzvész péntek délutánra halálos áldozatokat is követelt: Paradise közelében egy autóban öt holttestet találtak. Feltételezések szerint az autóval a gyorsan terjedő lángok elől próbáltak - sikertelenül - menekülni. Az áldozatok oly mértékben összeégtek, hogy azonosításuk nehéz és hosszas folyamat lesz, DNS-vizsgálatokat igényel majd - közölte a megyei seriff, Kory Honea.

Egyes országutak már megközelíthetetlenekké váltak, részben a lángok, részben a sűrű fekete füstköd miatt.

Marc Ghilarducci, a kormányzói hivatal katasztrófa-elhárítási igazgatója péntek délután sajtóértekezletén bejelentette: eddig több mint 150 ezer ember kényszerült elhagyni az otthonát, és Kalifornia tűzoltók segítségét kérte a szomszédos államoktól, Oregontól, Nevadától, Arizonától, Új-Mexikótól és Wyomingtól.

A sajtóértekezleten a kaliforniai erdészeti és tűzvédelmi hivatal munkatársai azt közölték: hat helyen pusztít tűzvész, Paradise környékén akkora terület áll lángokban, mint Manhattan, három megyében kritikus a helyzet. A tűzoltók Kalifornián kívülről is kértek tűzoltó készülékeket és repülőgépeket. Ken Pimlott, a kaliforniai tűzoltóság igazgatója szerint még hosszú időbe telik, míóire sikerül megbirkózni a lángokkal. Los Angelesben megkezdték az állatkert kiürítésének előkészítését.

Kaliforniát 2017 óta szinte folyamatosan tűzvészek sújtják. A legutóbb 2018 augusztusában Mendocino környékén pusztítottak, csaknem 190 ezer hektárnyi terület vált a lángok martalékává. Két hónapig tartott, míg a tűzvészt sikerült megfékezni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!