A KMKSZ sajnálatosnak tartja, hogy az ukrán alkotmánybíróság alkotmányosnak ítélte a nyelvtörvényt

Külföld, 2021.07.16

Nyilatkozatban fejezte ki sajnálatát a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) pénteken amiatt, hogy az ukrán alkotmánybíróság alkotmányosnak ítélte az ukrán mint államnyelv működéséről szóló jogszabályt.

A KMKSZ úgy vélekedett, Ukrajna alkotmánybírósága "politikai és nem jogi döntést hozott" azzal, hogy alkotmányosnak ítélte a nyelvtörvényként közismert jogszabályt.

A még 2019 áprilisában elfogadott jogszabály ellen korábban hevesen tiltakoztak többek között a kárpátaljai magyar szervezetek is, mivel "a törvény felszámolja a kisebbségek valamennyi eddigi nyelvi jogát" - fogalmaztak a dokumentumban.

A nyilatkozatban leszögezték, hogy a törvény "ellehetetleníti a nemzeti és nyelvi kisebbségek nyelveinek a közösségi térben való használatát".

"Úgy véljük, hogy az elfogadott törvény diszkriminatív jellegű, amely alapjaiban sérti az ország polgárainak emberi jogait, drasztikusan tovább szűkíti az Ukrajnában élő nemzetiségek anyanyelvhasználatát" - írták a nyilatkozatban.

A KMKSZ szerint az ukrán alkotmánybíróság által az alaptörvénynek megfelelőnek ítélt nyelvtörvény "ellentmond az ország európai uniós és euroatlanti integrációs törekvéseinek".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!