A konstantinápolyi pátriárka visszaverte Moszkva támadását az ukrán nemzeti egyház létrehozása körüli vitában

Külföld, 2018.09.28

I. Bartolomaiosz ökumenikus konstantinápolyi pátriárka történelmi, levéltári dokumentumokkal alátámasztva cáfolta meg a moszkvai vádakat, amelyek szerint nincs kánoni joga Ukrajna területén, így nem folytathatná le Kijev kérésére az ukrán ortodox egyház egységes nemzeti egyházzá minősítésének folyamatát - jelentette pénteken az UNIAN ukrán hírügynökség.

Nemrég az orosz ortodox egyház, majd azt követően az ukrán ortodox egyház Oroszországhoz hű "szárnya", a moszkvai patriarchátus intézett támadást a konstantinápolyi pátriárka ellen, aki elhatározta, hogy Moszkva heves tiltakozása ellenére is függetlenné teszi az ukrán egyházat az orosztól.

A moszkvai patriarkátus szinódusa kedden Kijevben tartott ülésén Ukrajna belügyeibe való "durva" beavatkozással vádolta meg I. Bartolomaioszt. Követelte továbbá, hogy a független ukrán egyház létrehozásának előkészítésére kinevezett exarchák, azaz külső egyházmegyei vezetők - az Egyesült Államokból érkezett Daniel (Danyiil) pamphiloni érsek és a kanadai Ilarion edmontoni püspök - haladéktalanul hagyják el Ukrajnát.

A nyilvánosságra hozott dokumentumok részben azoknak a görög és orosz tudósoknak a kutatási anyagai, akik hozzáférést kaptak a konstantinápolyi patriarchátus irattárához. Ezen kívül a patriarchátus közzétett számos archív dokumentumot is egészen a Kijevi Rusz megkeresztelkedésének időszakától kezdve napjainkig. Az egyház szerint ezek a hivatalos iratok tartalmazzák a valóságot a konstantinápolyi és az ukrán egyház történelmi, illetve kánoni kapcsolatrendszeréről, igazolják a konstantinápolyi pátriárka kánoni jogát Ukrajna területén, amelyet Moszkva kéltségbe vont.

Petro Porosenko ukrán elnök 2018. április 17-én fordult I. Bartolomaioszhoz azzal a kéréssel, hogy adjon ki bullát az egységes ukrajnai helyi egyház megalapításáról. A szabályok szerint az adott ország államfőjének kell kérelmeznie az egyház autokefállá, azaz független nemzeti egyházzá minősítését. Ebben a kérdésben - amennyiben nincs konszenzus az ortodox egyházak között - a konstantinápolyi ökumenikus pátriárkának van joga döntést hozni.

Jelenleg Ukrajnában két patriarkátusra - a moszkvaira és a kijevire - szakadt ortodox egyház működik. A moszkvai nem független, hanem az orosz ortodox egyház alá tartozik. Belőle szakadt ki 1992-ben a kijevi patriarkátus Filaret pátriárka vezetésével már akkor azzal az igénnyel, hogy Ukrajnának Oroszországtól független, saját nemzeti ortodox egyháza legyen. Moszkva viszont nem ismerte el a kijevi patriarchátus függetlenségét, azóta is szakadárnak tekinti, vezetőjét Filaretet pedig kiátkozással büntette.

A kijevi patriarkátus ugyanakkor mára Ukrajna legnépesebb egyháza lett, a hívő lakosság csaknem 40 százaléka tartozik hozzá, míg a moszkvai patriarkátus csak a második helyen áll, kevesebb mint 30 százalékos aránnyal.

Kijevben bizonyosra veszik, hogy az ukrán egyház megkapja az autokefál státust, ez már eldőlt, és még idén meg fog történni. Moszkva számára az egységes ukrán nemzeti ortodox egyház létrejötte komoly veszteségekkel fog járni, ezért ellenzi olyan hevesen. Egyfelől jelentősen meggyengíti majd Oroszország politikai befolyását az ortodox világban, másrészről jelentős vagyonvesztést okoz ortodox egyházának, amelynek 35 ezer temploma egyharmada Ukrajna területén van.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!