A kormányfő felszólítására lemondott tisztségéről a szlovén fejlesztési miniszter

Külföld, 2018.11.13

Lemondott tisztségéről kedden Marko Bandelli, a szlovén kormány fejlesztésekért, stratégiai projektekért és kohéziós politikáért felelős minisztere, miután egy nappal korábban Marjan Sarec kormányfő távozásra szólította fel, mert a tárcavezető szerinte beavatkozott a helyhatósági választások menetébe, amelyet vasárnap tartanak.

A kormányfő hétfőn közleményt adott ki, amelyben azt írta: amennyiben Bandelli nem mond le, kedden a parlamenttől fogja kérni, hogy vonja meg a bizalmat a minisztertől.

A tárcavezető Alenka Bratusek volt miniszterelnök pártjának (SAB) tagja. Bratusek, aki a baloldali koalíciós kisebbségi kormány infrastrukturális minisztere, azt vetette a kormányfő szemére, hogy kettős mércét alkalmazott Bandellivel szemben, és ugyanazon kritériumokat kellene alkalmaznia más tisztségviselőkre is.

A szlovén sajtó nemrég nyilvánosságra hozta Bandelli levelezését Erika Modicával, egy kis dél-szlovéniai község, Komen polgármesterjelöltjével, akitől a tárcavezető azt kérte, lépjen vissza a jelöltségtől, mert ha nem teszi, megvonják a térségtől az európai uniós támogatásokat.

Sarec, bár bírálta a miniszter teljesítményét, a menesztés legfőbb okaként a tárcavezető kommunikációs stílusát jelölte meg, utalva arra, hogy a miniszter beavatkozott a vásárnap tartandó helyhatósági választások menetébe, mégpedig egy olyan településen, ahol korábban ő volt az elöljáró.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!