A közel-keleti béke megteremtéséről tárgyalt a román és a palesztin elnök

Külföld, 2022.07.19

A közel-keleti béke megteremtéséről tárgyalt kedden Klaus Iohannis román elnök és Mahmúd Abbász palesztin elnök Bukarestben.

A közösen megtartott sajtótájékoztatón Iohannis arról biztosította palesztin vendégét, hogy a közel-keleti béke megteremtése továbbra is prioritást élvez a román külpolitika napirendjén. Közölte: Románia teljes mértékben támogatja egy igazságos és tartós megoldás keresését, amellyel le lehetne zárni az izraeli-palesztin konfliktust közvetlen tárgyalások útján, és elvezethet két állam egymás melletti, békés és biztonságos létezéséig. Iohannis szerint ez az egyedüli megoldás, amely képes biztosítani a két nép céljait a nemzetközi jog tiszteletben tartásával.

Reményét fejezte ki, hogy enyhülni fognak térségben a feszültségek, és elkezdődhet a béketárgyalási folyamat. A román elnök jelezte: a hagyományosan mindkét féllel jó viszonyt ápoló Bukarest kész segíteni ezt a folyamatot. Úgy vélte, hogy a jelenlegi regionális és globális kihívások közepette kiegyensúlyozottságra, mértékletességre van szükség a konfliktusok rendezéséhez.

Mahmúd Abbász kijelentette, hogy a tartós rendezéshez Izraelnek véget kell vetnie "egyoldalú akcióinak". Közölte: a palesztinok nemzetközi támogatást keresnek olyan megoldáshoz, amely megelőzheti a Közel-Keleten tapasztalható feszültség súlyosbodását, még mielőtt túl késő lenne. Hozzátette, ők készek részt venni a béketárgyalásokban, amelyek megteremthetik a nemzetközi elismeréssel rendelkező palesztin államot Kelet-Jeruzsálem fővárossal.

Iohannis Románia Csillaga Érdemrenddel tüntette ki Mahmúd Abbászt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!