A Kreml nem kíván foglalkozni a hazaárulással gyanúsított volt újságíró ügyével

Külföld, 2020.07.08

A hazaárulással gyanúsított Ivan Szafronov volt újságíró, a Roszkoszmosz-vezérigazgató tanácsadójának ügye a bíróságra tartozik, nem követeli meg az elnöki beavatkozást - jelentette ki Dmitrij Peszkov a Kreml szóvivője újságíróknak szerdán Moszkvában.

Szafronovot, a Kommerszant és a Vedomosztyi 30 éves volt újságíróját, a Roszkoszmosz orosz állami űrkutatási vállalat vezérigazgatójának sajtótanácsadóját kedden két hónapos előzetes letartóztatásba helyezték, mert az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) azzal gyanúsította meg, hogy Csehország hírszerzésének titkos adatokat szolgáltatott ki. A gyanú nem áll összefüggésben jelenlegi munkakörével.

Jogi képviselői szerdán panaszt emeltek a tanácsadó letartóztatása ellen. Az ügyvédek arról tájékoztatták a sajtót, hogy az FSZB szerint a cseh hírszerzés szervezte be Szafronovot 2012-ben, 2017-ben pedig megbízta azzal, hogy gyűjtsön információt az Oroszország, illetve az afrikai és a közel-keleti államok közötti együttműködésről, aminek ő "önös indíttatásból" eleget is tett. A vádat az FSZB hétfőn szándékozik hivatalosan ismertetni.

A Szafronov-ügy nyílt tárgyalására vonatkozó követelésekre reagálva Peszkov azt hangoztatta, hogy a bíróság munkája iránt egyes újságírók által kinyilvánított bizalmatlanság nem elegendő indok arra, hogy megváltoztassák a titkos ügyek zárt tárgyalását előíró jogszabályt. Megismételte, hogy a Roszkoszmosz sajtótanácsadója ellen indított eljárás nem áll összefüggésben korábbi újságírói tevékenységével.

Peszkov nem értett egyet azzal a felvetéssel, miszerint Oroszországban az elmúlt időben megszaporodtak az újságírók elleni eljárások, és gyakorivá vált a sajtó munkatársai elleni rendőri fellépés.

"Nem, mi nem látunk ilyen trendet" - mondta.

A szóvivő a rendvédelmi hatóságok hatáskörébe utalta annak a kérdésnek a megválaszolását, hogy miért állítottak elő a rendőrök 27 újságírót, akik kedden egyénileg tiltakoztak az FSZB moszkvai székházánál.

Peszkov a Szafronov-ügyre vonatkozó további kérdésekre válaszolva kijelentette, hogy egyelőre nincs napirenden a magas szintű kapcsolatfelvétel Moszkva és Prága között. Mint mondta, Oroszország jó viszonyra törekszik minden állammal, köztük Csehországgal is.

A délkelet-ukrajnai rendezésről szólva a szóvivő nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a "normandiai négyek" - Oroszország, Ukrajna, Németország és Franciaország - vezetői hamarosan ismét tárgyalóasztalhoz üljenek. Ennek feltételeként azonban ismételten a decemberi párizsi csúcson elfogadott döntések végrehajtását nevezte meg. Mint mondta, ezek közül egy újabb fogolycserén kívül semmi sem valósult meg.

A "normandiai négyek" újabb csúcstalálkozóját eredetileg márciusban, Berlinben szándékoztak megtartani, de elhalasztották.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!