A Kreml Washington nyomását látja az uniós gázirányelv tervezett módosítása mögött

Külföld, 2019.02.08

Az amerikai gáz megvételére próbálja rákényszeríteni az uniós országokat a Egyesült Államok az EU gázirányelvének megváltoztatása révén - hangoztatta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak pénteken Moszkvában.

Kijelentette, hogy Washington "a tisztességes konkurenciaharc fogalmával összeegyeztethetetlen" álláspontot képvisel az Északi Áramlat-2 fölgázvezeték ügyében azzal, hogy az orosznál 30 százalékkal drágább amerikai gáz megvásárlására akarja kényszeríteni őket.

Peszkov így kommentálta azt, hogy Franciaország csütörtökön váratlanul közölte: Németországgal szemben támogatja az EU gázirányelvének módosítását, lehetővé téve az Európai Bizottságnak az Északi Áramlat-2 jelentősen szigorúbb ellenőrzését. Ez hatással lehet a gázvezeték megépítésére.

Az orosz elnöki szóvivő sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy az általa tisztán gazdasági projektként jellemzett gázvezetékkel kapcsolatban nem alakult ki egységes európai álláspont, és megfogalmazta reményét, hogy a tagállamok megállapodásra jutnak a kérdésben.

"Az orosz fél folytatja a munkát ebben a projektben a konzorciumbeli kollégáival együtt, arra számítunk és azt reméljük, hogy a projekt megvalósul" - mondta.

Az új csővezeték mellett érvként hozta fel gazdaságosságosságát és biztonságosságát. Az állította, hogy az Északi Áramlat-2 megépítése nem vezet oda, hogy megnövekszik Európai függősége az orosz gáztól, és rámutatott, hogy Oroszország ugyanannyira függ az európai kereslettől, mint az EU az orosz gáztól.

Francia sajtóértesülések szerint egyébként pénteken kompromisszum született Párizs és Berlin között az uniós gázirányelv lehetséges módosításával kapcsolatban, amelyet továbbítottak az EU Tanácsának munkáját segítő Állandó Képviselők Bizottságának (COREPER).
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!