A Kuril-szigetek visszaadása ellen tüntettek orosz városokban

Külföld, 2019.01.20

Több százan tüntettek Moszkvában és Habarovszkban vasárnap az ellen, hogy Oroszország visszaszolgáltassa Japánnak a Kuril-szigetek déli vonulatát.

Az orosz fővárosban hatósági becslés szerinti mintegy félezres, a szervezők szerint pedig kétezer fős megmozduláson nacionalista és kommunista pártok, valamint hasonló szellemiségű egyéb szervezetek követői vettek részt. A távol-keleti Habarovszkban az eltérő adatok szerint 100-500 fős rendezvényt tartottak. Megmozdulás volt vasárnap Nahodkába és Kalinyingrádban is.

A liberális demokrata párt elnevezésű, a szövetségi törvényhozás alsóházában frakcióval rendelkező nacionalista politikai erő képviselői január 10-én jogszabálytervezetet nyújtottak be, amely megtiltaná a Japán által vitatott hovatartozású szigetek átadását.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Abe Sindzo japán kormányfő a tervek szerint kedden a két ország között megkötendő békeszerződésről tárgyal Moszkvában. A két vezető 14-én Szingapúrban állapodott meg arról, hogy a két fél aktivizálni fogja az erről szóló tárgyalásokat az 1956. október 19-i közös nyilatkozat alapján, amely kimondta a két állam közötti hadiállapot megszüntetését, valamint a diplomáciai és konzuli kapcsolatok helyreállítását.

A békeszerződés megkötésének akadálya a Kuril-vonulat négy déli szigetének (Kunasir, Iturup, Sikotan és Habomai) hovatartozása ügyében fennálló területi vita. Az 1956-os közös nyilatkozatban Moszkva ígéretet tett két sziget visszaadására. Az orosz álláspont szerint az 1960-ban megkötött japán-amerikai biztonsági egyezmény ennek akadályát jelenti. Moszkva már abban az évben az idegen csapatok kivonásához kötötte a területek átadását.

A szigeteket a második világháború végén foglalta el a Szovjetunió, és Oroszország sem hajlandó lemondani róluk. Japán az 1855-ös kétoldalú kereskedelmi és határmegállapodás alapján a saját "északi területeinek" tartja őket.

Abe 2013 áprilisában tízéves szünetet szakított meg azzal, hogy japán miniszterelnökként Moszkvába látogatott, és ő volt az, aki ismét felvetette a területi vita rendezésének ügyét. Azóta intenzívvé vált a legmagasabb szintű párbeszéd, igaz, Putyin többször is értésre adta: Oroszország hajlik ugyan a kompromisszumkötésre Japánnal, de nem hajlandó az érintett szigeteket "eladni" vagy "elcserélni".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!