A legfőbb török ellenzéki párt államfőjelöltje az Incirlik légi támaszpont bezárásával fenyegetőzött

Külföld, 2018.05.17

Ankara bezárja az Egyesült Államok legfontosabb közel-keleti légi bázisát, az Incirlik támaszpontot, ha Washington nem adja ki a 2016. júliusi törökországi puccskísérlet kiterveléséért felelőssé tett Fethullah Gülent - jelentette csütörtökön az Anadolu török állami hírügynökség a legfőbb török ellenzéki párt államfőjelöltjének, Muharrem Incének a török FOX televízióban újságíróknak adott nyilatkozatára hivatkozva.

A kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) jelöltje hozzátette: ha Amerika nem adja ki Gülent, "az incirliki katonákat december 24-re, karácsony ünnepére hazaküldjük családjaikhoz".

Ince csütörtökön az észak-törökországi Amasyában kampányolt a június 24-re előrehozott elnök- és parlamenti választás előtt. Nyilvános felszólalásában azt mondta, hogy megválasztását követően helyreállítja a török igazságszolgáltatást, amely így pártatlan és független lesz. Hozzátette: június 24. után három hónappal Amerikába utazik és személyesen kéri a Pennsylvaniában élő muzulmán hitszónok, Gülen kiadatását.

A török vezetés az utóbbi csaknem két évben számos alkalommal hiába kérte Gülen kiadatását az amerikai hatóságoktól.

A dél-törökországi Incirlik támaszpont elsősorban az Egyesült Államok haderejének, de magának a NATO-nak is évtizedek óta a legfontosabb légi bázisa az egész közel-keleti térségben.

Ince a televíziós interjúban azt is kijelentette, hogy ha őt választják meg államfőnek, azonnal eltörli a 2016-os puccskísérlet óta tartó rendkívüli állapotot.

A CHP jelöltje korábban arra is ígéretet tett, hogy ha nyer, eladja Recep Tayyip Erdogan jelenlegi államfő elnöki palotáját, amelynek megépítését 2014-ben számos botrány és ellentmondás övezte.

Ince programjának súlypontjai között szerepel egyebek mellett a török társadalom megosztottsága elleni fellépés, a tudományok támogatása és az ipar korszerűsítése is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!