A lengyel kormány jóváhagyta az Európai Unió saját forrásai ratifikációjáról szóló törvénytervezetet

Külföld, 2021.04.27

Jóváhagyta kedden a lengyel kormány az Európai Unió 2021-2027-es költségvetési keretéhez és a 750 milliárd eurós helyreállítási alaphoz fűződő saját források ratifikációjáról szóló törvénytervezetet. A javaslat most a parlament elé kerül.

A kabinet döntéséről Mateusz Morawiecki kormányfő tájékoztatta a sajtót, megerősítve: a két kisebb kormánykoalíciós partner egyike, a Szolidáris Lengyelország (SP) két kormánytagja, tartva magát pártjuk korábbi bejelentéséhez, ellenezte a tervezetet.

A Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter vezette SP kifogásolja az uniós forrásokhoz kapcsolódó jogállamisági feltételrendszert, valamint bírálja, hogy a koronavírus-járvány utáni helyreállítást elősegítő uniós alapot részben kölcsönökből hozzák létre.

Morawiecki arra szólította fel a parlamenti pártokat, hogy politikai vitáktól eltekintve, támogassák a ratifikációt. Megerősítette: kedden a kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) párt tárgyalt a parlamenti ellenzéki Baloldal frakcióval, és elfogadta az utóbbi által javasolt változtatásokat a ratifikációs törvény függelékét képező, az uniós helyreállítási alap lehívását lehetővé tevő nemzeti tervhez.

A baloldali javaslat alapján plusz 750 millió eurót szánnak a járási kórházaknak, az eredeti tervhez képest 75 ezerrel több önkormányzati lakást építenek, és az egész helyreállítási keret mintegy 30 százaléka a helyi önkormányzatoknak jut.

A kormányfő szerint a nemzeti helyreállítási terv végleges változatát eljuttatják az Európai Bizottságnak az április végi határidőig. Magát a ratifikációs törvényt a parlament várhatóan májusban tűzi napirendjére.

A törvény jóváhagyásához egyszerű parlamenti többségre van szükség. A 460 fős alsóházban a kormánykoalíció 234 szavazattal bír, közülük 19-en a tervezetet elutasító SP képviselői, ezért a PiS-nek ellenzéki szavazatokra is szüksége lesz a jóváhagyáshoz.

A fő ellenzéki frakciót, a Polgári Koalíciót (KO) irányító Polgári Platform (PO) még nem foglalt hivatalos állást arról, miképp fog szavazni a ratifikációról. A Baloldalhoz hasonlóan más ellenzéki pártok is a nemzeti helyreállítási terv tartalmához kötik a ratifikáció megszavazását. Morawiecki keddi nyilatkozata szerint a Baloldalon kívüli ellenzéki tömörülések még nem nyújtottak be módosító javaslatokat.

A KO frakció képviselői keddi parlamenti sajtóértekezletükön bírálták a Baloldalt, mert az szerintük a helyreállítási terv ügyében lepaktált a kormánnyal. Bartlomiej Sienkiewicz képviselő, volt belügyminiszter szerint ezzel elárulta az ellenzéket, választóit és a lengyel demokráciát, minek következtében a PiS legalizálhatja tervét anélkül, hogy beszámolna arról, hogyan osztja majd el a pénzt.

Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke nemrég egy lapinterjúban kijelentette: a ratifikációs törvény esetleges leszavazása a kormánykoalíció széteséséhez vezethetne.

Lengyelország 28,6 milliárd euró támogatást, valamint 34,2 milliárd euró alacsony kamatozású kölcsönt kapna az uniós helyreállítási alapból.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!