A lengyel PKN Orlen többségi tulajdont szerezne a Rosznyefty német kézbe vett finomítójában

Külföld, 2022.09.16

    Varsó/Berlin/Budapest, 2022. szeptember 16., péntek (MTI/Reuters) - A lengyel PKN Orlen finomító érdeklődik a Rosznyefty Németországban állami vagyonkezelői felügyelet alá helyezett PCK Schwedt olajfinomítója többségi részesedése iránt - tájékoztatták pénteken a Reuters hírügynökséget meg nem nevezett berlini és varsói források.

A német szövetségi gazdasági minisztérium közleménye szerint az energiaellátás biztonságának fenntartása érdekében a közüzemi hálózati felügyelet (Bundesnetzagentur) veszi át az ellenőrzést a Rosneft Deutschland GmbH (RD) és a céghez tartozó RN Refining & Marketing GmbH felett. Ezzel a német állam felügyelete alá kerül a többségében az orosz állam tulajdonban lévő Rosznyefty németországi cégének három helyi olajfinomítóban meglévő részesedése is, közöttük a lengyel határon fekvő PCK Schwedt finomító.

A PCK Schwedt finomító adja Berlin üzemanyagellátásának kilencven százalékát, de Lengyelország egyes részeit is ellátja olajtermékekkel.

A hatvanas években épült finomító a feldolgozott olajmennyiséget teljes egészében Oroszországból kapja csővezetéken. Németország viszont az év végéig teljes egészében fel kívánja számolni az oroszországi kőolajimportot a Moszkvára kivetett uniós szankciókkal összhangban. Németországnak ezért szüksége van Lengyelország közreműködésére, hogy a finomítót olajjal lássák el.

Varsó már az év elején bejelentette, hogy a finomítót csak az orosz tulajdonjog megszüntetése után hajlandó a gdanski olajterminálon és lengyel csővezetékhálózaton keresztül tengeren szállított olajjal ellátni az orosz nyersolaj kiváltására.

A gdanski olajterminál évente akár 36 millió tonna kőolaj fogadására is alkalmas, így a lengyel finomítók szükségletein felül még körülbelül 9 millió tonnát képes Németország számára biztosítani.

A lengyel állami irányítás alatt álló PKN Orlen és a lengyel klímavédelmi minisztérium nem állt rendelkezésre, hogy a Reuters értesülését kommentálja. A német gazdasági minisztérium hasonlóképpen nem volt elérhető.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!