A magyar nemzeti színek használata miatt, szeparatizmus címén büntetőeljárást indított a KMKSZ ellen az ukrán biztonsági szolgálat

Külföld, 2019.07.18

Az ukrán külügyminisztérium kezdeményezésére büntetőeljárást indított csütörtökön az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ellen, mert a hatóság szerint a magyar szervezet hetilapja címoldalának választási térképén a magyar nemzeti lobogó színeivel kiemelve ábrázolta a magyar érdekeltségű három egyéni választókerületet.

Az SZBU az ukrán büntetőtörvénykönyv 110-es cikkelyének 2. pontja - Ukrajna területi egységének és sérthetetlenségének megszegése - alapján indított eljárást a KMKSZ ellen, mert a szervezet Beregszászon kiadott Kárpátalja című hetilapja kedden megjelent számának címoldalán közölt választási térképen piros, fehér és zöld színekkel ábrázolta a július 21-i előrehozott ukrán parlamenti választáson induló három magyar egyéni jelölt választókerületét. A hatóság szerint a KMKSZ ezzel feltételesen elkülönítette a jelzett térségeket Kárpátalja többi részétől - adta hírül a zakarpattya.net.ua kárpátaljai hírportál.

Az SZBU sajtószolgálatának közleménye szerint tekintettel arra, hogy Kárpátalja térképének a magyar zászló alapján történő ábrázolása "kimerítheti az Ukrajna területi integritása és sérthetetlensége elleni bűncselekmény tényállását", és "szeparatista hangulatot kelthet a magyar nemzetiségi kisebbség körében", az említett ábrázolást tartalmazó kiadvány terjesztése az ukrán alkotmány szerint Ukrajna területi vagy államhatárának a megváltoztatására irányuló nyílt felhívásnak minősül.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!