A megyei tanácsok elnökeinek közvetlen választásáról döntött a román kormány

Külföld, 2019.06.03

A megyei tanácsok (közgyűlések) elnökeinek közvetlen megválasztásáról hozott sürgősségi rendeletet hétfői ülésén a román kormány.

Viorica Dancila szociáldemokrata miniszterelnök szerint kormánya megértette a választók üzenetét, miszerint nagyobb szerepet akarnak kapni az életüket befolyásoló döntéseket hozó tisztségviselők megválasztásába. A kormányfő kifejtette: a megyei tanácselnökök közvetlen megválasztásához történő visszatérés növeli legitimitásukat, és a választói akaratot nem írhatja többé felül a pártok közti háttéralku.

Klaus Iohannis jobboldali államfő szerint a kormány semmit nem értett a múlt vasárnapi voksokból, ha továbbra is visszaél a sürgősségi kormányrendeletekkel, önös politikai érdekei szerint avatkozva be a választójogba. Az elnök úgy értékelte: a közvetlen választás a tisztségben lévő önkormányzati vezetők újraválasztását segíti, a kormány pedig a Szociáldemokrata Párt (PSD) tisztségben lévő megyei "báróinak" újraválasztását próbálja megkönnyíteni, akik megijedtek a múlt heti választási kudarctól.

Iohannis szerint a megyéknek nincs olyan sajátos identitása, mint a településeknek, az alkotmány sem említi a közigazgatási egységek között, ezért nem indokolt a közgyűlés elnökének közvetlen választása. Ha pedig a PSD-t valóban foglalkoztatná az önkormányzati választási rendszer kijavítása, akkor támogatnia kellene a kétfordulós polgármester-választáshoz történő visszatérést - kommentálta a kormány döntését szóvivőjén keresztül Iohannis.

Romániában 2008-ban és 2012-ben is közvetlenül választották a megyei tanácselnököt, majd 2016-ban visszatértek a korábbi közvetetett rendszerhez, amikor a közgyűlés tagjai utólag választottak egymás közül elnököt.

Romániában az önkormányzati választás egyfordulós, így minden közigazgatási egységben a legtöbb szavazatot összegyűjtő jelölt kerül a községháza, városháza vagy megyei tanács élére, függetlenül attól, hogy megszerezte-e voksok legalább felét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!