A miskolci közgyűlés is támogatta az Európai Bizottság elnökének címzett, a szankciós politika megváltoztatását kérő levelet

Külföld, 2022.11.22

Az ellenzéki többségű miskolci közgyűlés is támogatta a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) által az Európai Bizottság elnökének küldött, az uniós szankciós politika megváltoztatását kérő levelét; az erről szóló előterjesztést keddi, rendkívüli ülésén fogadta el a borsodi megyeszékhely önkormányzati testülete.

A szavazáson tizenhárom igen és egy nem szavazattal jóváhagyták a javaslatot, egy képviselő tartózkodott és egy pedig nem szavazott. A napirendi ponthoz kapcsolódóan a Velünk a Város frakció módosító indítványt nyújtott be, melyet a közgyűlés szintén ugyanilyen szavazataránnyal fogadott el.

Simon Gábor a Velünk a Város önkormányzati képviselője az ülésen elmondta, egyetértenek a levél azon megállapításával, amely elítéli Oroszország katonai agresszióját és szorgalmazza a béke megteremtését. Kifejezték egyetértésüket azzal kapcsolatban, hogy a magas energiaárakat csökkenteni kell, Magyarországnak pedig - Miskolc fejlesztése érdekében is - szüksége van az uniós helyreállítási és kohéziós forrásokra.

Felszólalásában - az eredeti nyilatkozatot módosító indítványt ismertetve - úgy fogalmazott, az energiaárak vonatkozásában az önkormányzatokat vissza kell helyezni az egyetemes szolgáltatásba és az energiahordozók áfáját 27 százalékról 5 százalékra kell csökkenteni. Hozzátette, a közösségi közlekedés, köztük a Miskolc Város Közlekedési Zrt. támogatását a 2019 előtti szintre kell visszaállítani.

Gazdusné Pankucsi Katalin, a város fideszes önkormányzati képviselője kiemelte, azért kéri a Velünk a Város frakciót és Veres Pál polgármestert, hogy támogassák Szita Károly levelét mert fontos, "hogy minél több irányból hallassuk hangunkat Brüsszel felé".

Soós Attila, a Fidesz miskolci önkormányzati képviselője felszólalásában úgy fogalmazott, a Velünk a Város módosító indítványának feltételei és a frakció elmúlt három éves munkája nem a miskolciak érdekeit szolgálja.

A huszonhét tagú miskolci önkormányzati közgyűlés keddi ülésén a Fidesz és a KDNP képviselői még a napirendi pontról történő szavazás előtt távoztak, így az ülésen végül csak tizenhat képviselő voksolt az előterjesztések elfogadásáról.

Szita Károly, az MJVSZ elnöke kedden jelentette be, hogy példátlan összefogást eredményezett a magyarországi önkormányzatoknál Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökének címzett, az orosz-ukrán háborúval összefüggő uniós szankciós politika megváltoztatását, a felzárkózási és helyreállítási alap magyar polgárokat is megillető forrásainak elérését kérő levél.

Kaposvár fideszes polgármestere hozzátette, az általa másfél hónappal ezelőtt küldött nyilatkozathoz eddig a települések több mint 80 százaléka, 2551 önkormányzat csatlakozott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!