A moszkvai rendőrség óv az újabb nem egyeztetett tüntetéseken való részvételtől

Külföld, 2019.08.02

A moszkvai rendőrség pénteken óva intette a lakosokat attól, hogy részt vegyenek a másnapra meghirdetett, a hatóságokkal nem egyeztetett újabb ellenzéki tüntetéseken az orosz főváros központjában.

A moszkvai központi közigazgatási körzet a sajtószolgálatán keresztül közölte, hogy az előzetes bejelentés háromnapos határidejének lejárta miatt megtagadta a belvárosban tervezett tüntetések engedélyezését. A fővárosi ügyészség figyelmeztetést intézett Ljubov Szobolhoz, az Alekszej Navalnij által alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány jogászához, akit a tervezett megmozdulás szervezőjének tekint.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) bejelentette, hogy tömeges rendbontás címén a múlt szombati tüntetéssel kapcsolatban öt embert vett őrizetbe. Sajtóértesülések szerint közülük ketten, Kirill Zsukov és Alekszej Minyajlo éhségsztrájkba kezdett. A TASZSZ hírügynökség további öt személy őrizetbe vételéről tud, az Interfax szerint pedig a tömeges zavargások miatt meggyanúsítottak száma elérheti a harmincat.

A múlt szombati, a hatóságokkal előre nem egyeztetett megmozdulás legkevesebb 3500 részvevője az ellen tiltakozott, hogy a moszkvai választási bizottságok - a támogató aláírások egy részének meghamisítására hivatkozva - elutasították több tucatnyi ellenzéki jelöltaspiráns bejegyzését a fővárosi képviselői testület szeptember 8-án esedékes megválasztására. Az érintettek központilag irányított politikai diszkriminációra hivatkoztak. A megmozduláson több mint ezer embert - hosszabb-rövidebb időre - őrizetbe vettek.

A moszkvai városi bíróság pénteken arról adott ki tájékoztatást, hogy a múlt hétvégi tüntetéssel kapcsolatban 1038 közigazgatási ügyben kapott feljelentést. Ezek eredményeképpen 88 embert büntettek adminisztratív letartóztatással, 332 esetben pedig bírságot szabtak ki. Két személyt közmunkára köteleztek. Az SZK szerint a tüntetésen 134 katonai szolgálatmegtagadót is előállítottak.

A bíróság szerint a moszkvai és a kerületi választási bizottságokhoz 58 folyamodvány érkezett be képviselői bejegyzés elutasítása miatt. A testületek ezek közül kettőnek helyt adtak, 35-öt pedig elutasítottak.

A moszkvai polgármesteri hivatal közölte, hogy augusztus 10-én és 11-én két egyeztetett demonstráció várható a fővárosi Szaharov sugárúton. A szervezők szerint a megmozdulás részvevőinek száma elérheti a százezret.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!