A négyszáz éves nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumban ünnepli az RMDSZ a magyar szórvány napját

Külföld, 2022.11.12

Nagyenyeden, az idén négyszáz éves Bethlen Gábor Kollégiumban rendezett egész napos ünnepséget szombaton a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a magyar szórvány napja alkalmából.

A rendezvényt megnyitó Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, a bukaresti koalíciós kormány miniszterelnök-helyettese az eseményről közölt Facebook-bejegyzésében kiemelte: nemcsak Nagyenyeden volt mozgalmas ez az év, Máramarosszigeten és Medgyesen is kerek évfordulót ünnepletek a magyarság szórványiskolái.

"Bizakodóvá tesz mindez, ahogyan az is, hogy vannak eszközeink oktatási intézmények felújítására és fejlesztésére, bölcsődék építésére, működtetjük a délutáni oktatási programot a szórvány megyékben, amellyel növelni tudjuk a magyar iskolába járó gyermekek számát, és érvényesíteni tudjuk az RMDSZ családtámogatási programját is a kormányban" - mutatott rá az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor szerint a héten elindított Family Start és Student Invest programok is a fiatal családokat, egyetemistákat segíti hosszú távú, perspektívákat nyújtó megoldásokkal, hogy szülőföldjükön maradjanak és ott alapítsanak családot. Szerinte "minden nehézség ellenére az építkezés évei ezek", és azt ígérte: mindent megtesznek azért, hogy ez így is maradjon.

A rendezvénysorozaton Pánczél Károly, az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának elnöke is köszöntötte a Nagyenyeden összegyűlt szórványközösségek képviselőit. A magyar közmédiának nyilatkozva elmondta: mindent meg kell tenni elsősorban a gyerekekért és fiatalokért, hogy tudjanak magyar nyelven tanulni, megtarthassák kultúrájukat, hagyományaikat és abban is segíteni kell őket, hogy a szülőföldjükön építhessenek maguknak jövőt, otthonosan érezhessék magukat.

Kiemelte: a Bethlen Gábor Kollégiumban ma több mint félezer diák tanul magyar nyelven és lehetősége van arra, hogy magyar nyelven folytassa tanulmányait Kolozsváron, vagy Marosvásárhelyen. "Ez a magyar megmaradás jövője" - sommázta a nemzeti összetartozás bizottságának elnöke.

Az RMDSZ közleménye szerint a nagyenyedi találkozón egyebek mellett a szórványban élő magyar családok támogatásáról, az RMDSZ szórvány cselekvési tervének gyakorlatba ültetéséről és az "Összetartozunk" székely-szórvány partnerségi programról tanácskoztak az erdélyi, szórványban élő magyar közösségek képviselői.

Az RMDSZ 2011-ben, nagyváradi kongresszusán jelölte ki november 15-ét, Bethlen Gábor (1580-1629) erdélyi fejedelem születésének és halálának napját az erdélyi szórványmagyarság ünnepévé. Az Országgyűlés 2015. november 3-án a határon túli magyarság iránt viselt, az alaptörvényben rögzített felelősségnek megfelelve, november 15-ét a magyar szórvány napjává nyilvánította.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!