A német Bundestag kiállt az ENSZ globális migrációs megállapodása mellett

Külföld, 2018.11.29

A német szövetségi parlament (Bundestag) csütörtökön határozatban üdvözölte, hogy a nemzetközi közösség az ENSZ keretében globális megállapodást dolgozott ki a biztonságos, rendezett és szabályos migrációról.

A kormánypárti frakciók által benyújtott határozati javaslatot 372 igen szavazattal, 153 nem ellenében és 141 tartózkodás mellett fogadták el.

A szavazás előtti vitában Heiko Maas külügyminiszter hangsúlyozta, a megállapodás Németország érdekét szolgálja és nem érinti a nemzeti szuverenitást, de vannak, akik "szándékosan elferdítik" a dokumentumban rögzített tényeket és "felülmúlhatatlanul rosszindulatú" kijelentéseket tesznek róla.

Kifejtette: alaptalan egyebek mellett az az állítás, hogy a kormány nem tájékoztatta a nyilvánosságot a megállapodásról, ezzel szemben az igazság az, hogy a külügyminisztérium kezdettől fogva a transzparencia, az átláthatóság jegyében folytatta a tárgyalásokat és a Bundestagot is bevonta, a parlament így már áprilisban is napirendre vette az ügyet.

Megjegyezte: a megállapodást ellenző ellenzéki Alternatíva Németországnak (AfD) egy képviselőjét külön meghívták a tárcához, hogy tájékoztassák a tárgyalások menetéről, ami a párt részéről tett kijelentések alapján "teljességgel hiábavaló" erőfeszítésnek bizonyult.

Hangsúlyozta: a világszervezet decemberi marokkói tanácskozásán elfogadni tervezett megállapodás "a nemzetközi közösség válasza egy kihívásra, amelyre nem lehet nemzeti megoldás". Az emberiséggel egy idős migráció ugyanis a "lényegéből adódóan globális és mindannyiunkat érint, irányítása és szabályozása pedig az érdekünkben áll".

Az AfD vezérszónoka, Gottfried Curio a többi között úgy vélte, a megállapodás valójában "gigantikus áttelepítési program", amely terrorveszéllyel fenyegeti hazáját, ezért a kormány megpróbálta eltitkolni.

Beszédére reagálva a szintén ellenzéki liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) részéről Alexander Graf Lambsdorff kijelentette: az ENSZ-megállapodás ügye "mintapéldája annak, hogy miként dolgoznak a nyílt társadalom ellenségei"; gyengeségként állítják be legfőbb erejét, a tényeken alapuló, demokratikus, őszinte és nyilvános vitát azzal, hogy úgy tesznek, mintha lelepleznének a fősodratú médiában szándékosan elhallgatott tényeket, amelyek azonban nem tények, hanem hazugságok.

Andrea Lindholz, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) képviselője azokkal az AfD-s felvetésekkel kapcsolatban, hogy egy sor ország kilépett a megállapodás elfogadási folyamatából, kiemelte: a megállapodás egyformán vonatkozik majd az világszervezet valamennyi tagállamára, miután a Közgyűlés januárban határozatot hoz róla, és kilépni csak úgy lehet belőle, hogy az adott ország kilép az ENSZ Közgyűléséből.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!