A német kormány sajnálatosnak tartja Ausztria kilépését az ENSZ globális migrációs csomagja elfogadásának folyamatából

Külföld, 2018.10.31

A német kormány szerint sajnálatos, hogy Ausztria kilép az ENSZ globális migrációs csomagja elfogadásának folyamatából, hiszen a tervezett megállapodás éppen az illegális migráció visszaszorítására irányul, és nem érinti a világszervezet tagállamainak nemzeti szuverenitását.

Szerdán Berlinben a kormányszóvivői tájékoztatón Rainer Breul, a külügyminisztérium szóvivője kérdésre válaszolva hangsúlyozta: a megállapodás "szükséges és fontos ahhoz, hogy rendezett mederbe tereljük a migrációt", ezért sajnálatos, hogy nem kívánják aláírni "különböző országok", amelyek között Németországgal "szoros partneri" kapcsolatban lévő államok is vannak. Ugyanakkor a német kormány továbbra is a megállapodás elfogadására és végrehajtására biztatja a nemzetközi közösség tagjait.

Steffen Seibert kormányszóvivő hozzátette: nem szabad megfeledkezni arról, hogy a tervezett megállapodás nem nemzetközi jogi szerződés, nem teremt jogi kötelezettségeket az aláíró országok számára, és "kimondottan nem érinti a nemzeti szuverenitást".

A megállapodás a német kormány szerint mégis hasznos, mert az összes csatlakozó ország elé azt a célt helyezi, hogy együtt találjanak megoldásokat a migrációra, amely közös ügy, "globális jelenség".

Azért is hasznos, mert konkrét célokat is megjelöl, a biztonságos, rendezett, legális migrációról szól, "és nem az illegális migrációról, sőt, vezérlő elve kifejezetten az illegális migráció visszaszorítása, ami megegyezik a német szövetségi kormány évek óta követett politikájával" - fejtette ki Steffen Seibert.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!