A német liberálisok a Zöldekkel kezdeményeznek megbeszélést a közös kormányzás lehetőségeiről

Külföld, 2021.09.27

A német liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás eredménye alapján elsőként a Zöldekkel kezdeményez megbeszélést a közös kormányzás lehetőségéről - jelentette be a párt elnöke hétfőn Berlinben.

Christian Lindner tájékoztatóján elmondta, hogy a párt vezető testületeinek döntése szerint felkérik a Zöldeket a kormányzati együttműködés lehetőségeinek feltárását szolgáló tárgyalásokat előkészítő megbeszélések elkezdésére.

Azért a Zöldekkel veszik fel elsőként a kapcsolatot, mert a lehetséges koalíciós partnerek - a Zöldek mellett a szociáldemokraták (SPD) és a jobbközép CDU/CSU szövetség - közül a baloldali irányultságú ökopárt programjától áll a legtávolabb a liberális program, így nekik kell leginkább dolgozni az elképzelések összehangolásáért.

A másik ok, hogy csak az FDP és a Zöldek állnak szemben a CDU/CSU és az SPD 2013-ban kezdett kormányzása révén kialakult viszonyokkal, "a nagykoalíciós status quo-val" - mondta Christian Lindner, hangsúlyozva, hogy a szociáldemokraták és a CDU/CSU velük ellentétben nem a megújulást képviseli.

Viszont ha sikerül közös nevezőre hozni a liberális és a zöld programot, kialakul a következő német szövetségi kormány "haladáspárti centruma".

Ezután lehet elkezdeni a kormányalakítási tárgyalásokat az SPD-vel vagy a CDU/CSU-val - fejtette ki az FDP elnöke.

A Bundestag-választáson az SPD gyűjtötte össze a legtöbb szavazatot, a hivatalos előzetes végeredmény szerint 25,7 százalékos eredménnyel végzett az első helyen, 5,2 százalékponttal erősödve a legutóbbi, 2017-es Bundestag-választáson elért, történelmi mélypontot jelentő 20,5 százalékhoz képest.

A második a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége, amely története leggyengébb teljesítményével 24,1 százalékot szerzett, 8,8 százalékponttal kevesebbet a 2017-es 32,9 százaléknál.

A Zöldek harmincéves történetük legjobb választási eredményével, 14,8 százalékkal a harmadik számú német politikai erő, támogatottságuk 5,8 százalékponttal emelkedett a négy évvel korábbi 8,9 százalékhoz képest.

Az FDP is erősödött, a szavazatok 11,5 százalékát szerezte meg, 0,7 százalékponttal lépve előre a 2017-es 10,7 százalékról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!