A német szociáldemokraták hetekig tartó tanácstalanság után találtak jelöltet az igazságügyi miniszteri tisztségre

Külföld, 2019.06.19

Egy pénzügyminisztériumi államtitkár kerül Németországban a szövetségi igazságügyi minisztérium élére, miután az eddigi tárcavezető a július elején felálló új Európai Parlamentben (EP-) folytatja munkáját, a váltást szerdán jelentette be a Német Szociáldemokrata Párt (SPD), hetekig tartó tanácstalanság és habozás után.

A május 26-án tartott EP-választás óta esedékes döntés elhúzódása egy "tünet", amely "az egész párt állapotát" jelzi - értékelte a Die Welt című konzervatív lap, amely szerint már "senki sincs a cserepadon" a 156 éves történetük egyik legsúlyosabb válságával küszködő szociáldemokratáknál.

Az eddigi miniszter, Katarina Barley az SPD EP-választási kampányának egyik vezetője volt, és már az év elején bejelentette, hogy az uniós parlament képviselőjeként folytatja pályafutását. Legkésőbb július 1-jén távoznia kell miniszteri tisztségéből, hogy részt vehessen az EP július 2-i alakuló ülésén.

Az utódlásról alig két héttel a végső határidő előtt sikerült gondoskodni. A következő igazságügyi miniszter Christine Lambrecht lesz, aki ugyan jogász, de az utóbbi időszakban főleg adóügyi kérdésekkel foglalkozott, és tavaly óta a pénzügyminisztérium parlamenti államtitkáraként dolgozik. Az 54 éves politikus 1998 óta a szövetségi parlament (Bundestag-) tagja.

Az igazságügyi minisztérium a kormánypártok - a Kereszténydemokrata Unió (CDU), a Keresztényszociális Unió (CSU) és az SPD - megállapodása alapján a szociáldemokratákhoz tartozik. Ez azt is jelenti, hogy az SPD jelöli ki a minisztérium vezetőségét. A nemek közötti egyenlőség jegyében a tárcát nőnek kell irányítania. Mindez informális gyakorlat, hivatalosan, a jogszabályok alapján a tárcavezetői tisztségek betöltésére a kancellár tesz javaslatot az államfőnek, aki kinevezi - és felmenti - a kormány tagjait.

A Die Welt szerint a szociáldemokraták soraiban ugyan vannak ismert, szakmailag elismert és tapasztalt nők, akik alkalmasak lennének igazságügyi miniszternek, de mivel az SPD számára súlyos vereséggel végződött EP-választás után a kormánykoalíció felbomlása is lehetségesnek tűnik, egyikük sem vállalkozik a feladatra, amely talán csak néhány hónapra szól. Ezért az utóbbi hetekben főleg olyan jelöltek kerültek szóba, akik rendelkeznek Bundestag-mandátummal, így a koalíció esetleges felbomlása után nem maradnának munka nélkül. A német nyilvánosságban kevéssé ismert Christine Lambrecht e jelöltek között sem volt az első helyen.

Az SPD a legrégebbi német párt és a világ első szociáldemokrata pártja. Az EP-választáson a szavazatok 15,8 százalékát gyűjtötte össze, ami 11,5 százalékpontos visszaesés az előző, 2014-ben tartott EP-választáson szerzett 27,3 százalékhoz képest, és valamennyi országos szintű választást tekintve a leggyengébb eredménye.

A választás után lemondott Andrea Nahles pártelnök, aki a Bundestag-frakció éléről is távozott és képviselői mandátumát is visszaadta. Azóta egy háromfős testület irányítja a pártot, átmenetileg, a következő tisztújításig, amelynek időpontjáról még nem döntöttek. Az SPD támogatottsága időközben tovább süllyedt, a legutóbbi mérések szerint 11-13 százalék körül áll.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!