A németek többségének súlyos gond a drágulás

Külföld, 2022.09.30

A német lakosság többségének súlyos gondot okoz a drágulás egy pénteken ismertetett felmérés szerint.

A ZDF országos közszolgálati televízió megbízásából készített közvélemény-kutatás szerint Németország lakossága az energiaellátás biztonsága körüli kérdéseket és az árak meredek emelkedését tartja a legégetőbb problémának.

Ezt jelzi az is, hogy a júliusban regisztrált 40 százalékról 57 százalékra emelkedett mindazok aránya, akiknek súlyos gondot okoz a drágulás, és 60 százalékról 42 százalékra süllyedt az árak emelkedésével komolyabb nehézség nélkül megbirkózók aránya.

Ugyanakkor a németek döntő többsége az energia rohamos drágulásával együtt is stabilan kiáll az orosz támadás ellen védekező Ukrajna támogatása mellett. A ZDF Politbarometer nevű felméréssorozatában a júliusi 70 százalék és az augusztusi 71 százalék után a megkérdezettek 74 százaléka válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy "folytassuk-e Ukrajna támogatását annak ellenére, hogy egyre drágább az energia nálunk", Németországban.

Az Oroszország indította háborúban védekező kelet-európai ország támogatását elutasítók aránya sem változott számottevően az utóbbi hónapokban. A júliusi 22 százalék és az augusztusi 20 százalék után szeptemberben is 20 százalék gondolja azt, hogy az energia árának csökkentése érdekében fel kell hagyni Ukrajna támogatásával.

Megosztottság mutatkozik viszont abban a hetek óta tartó vitában, hogy kell-e teljesíteni a német gyártmányú harcjárművek szállítására vonatkozó ukrán kérdést. A lakosság 47 százaléka szerint teljesíteni, 43 százalék szerint elutasítani kell ezt a kérést. A kormánypártok táborában és a legnagyobb ellenzéki erő, a CDU/CSU pártszövetség bázisában a többség teljesítené Kijev kérését. A kormányzó szociáldemokratáktól (SPD) balra álló ellenzéki Baloldal és a jobbközép CDU/CSU-tól jobbra álló, ugyancsak ellenzéki Alternatíva Németországnak (AfD) szavazóinak többsége nem adna német harckocsikat az ukrán hadseregnek.

Ugyanakkor a német lakosság egyre nagyobb része bízik abban, hogy az ukránok sikeresen megvédik hazájukat. Az augusztusi 26 százalékról 42 százalékra emelkedett mindazok aránya, akik szerint Ukrajna visszaveri az orosz támadást, és 59 százalékról 41 százalékra süllyedt azok aránya, akik szerint Oroszország győz az Ukrajna ellen indított háborújában.

A felmérést a Politbarometer kutatásokat az 1977-es kezdetektől készítő mannheimi közvélemény-kutató intézet, a Forschungsgruppe Wahlen végezte el, szeptember 27-től 29-ig, 1355 ember megkérdezésével, az adatok a választókorú népességre reprezentatívak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!