A nemzeti és az európai zászló kitűzésére kell kötelezni a német iskolákat a CDU egyik legnagyobb szervezete szerint

Külföld, 2019.11.20

A nemzeti és az európai uniós zászló kitűzésére kell kötelezni az iskolákat Németországban a Kereszténydemokrata Unió (CDU) egyik legnagyobb szervezete, a Baden-Württemberg tartományi pártszervezet új kezdeményezése szerint - írták szerdán hírportálok a kormánypárt pénteken kezdődő kongresszusával kapcsolatban.

Az indítvány szerint a nemzeti lobogó és az EU-zászló mellett az adott tartomány zászlaját is ki kell helyezni a közoktatási intézmények területén. Az újítás a nemzeti és az európai összetartozást hivatott erősíteni.

A baden-württembergi pártszervezet a legbefolyásosabbak között van a CDU-ban, erejét jelzi, hogy az 1001 kongresszusi küldött közül 154-et delegál, így a második helyen áll a 296 küldöttet delegáló Észak-Rajna-Vesztfália után a 16 tartomány rangsorában.

A kétnapos lipcsei kongresszuson csaknem 270 indítványt vitatnak meg, és döntenek is róluk. Ez utóbbi folyamatot nagyban gyorsítja, hogy most először digitális szavazási rendszert alkalmaznak, amelyet a küldötteknek kiosztott táblagépekkel lehet használni. Egy-egy szavazást így másodpercek alatt le lehet bonyolítani - ismertette szerdai berlini tájékoztatóján Paul Ziemiak főtitkár.

Mint mondta, a CDU 32. kongresszusa "munkatalálkozó" lesz sűrű programmal, és nem személyi kérdésekkel telik el. A legfőbb téma, hogy milyen országgá kell formálni Németországot a CDU szilárd kereszténydemokrata értékei alapján 2030-ra. Így tárgyalnak a többi között a digitalizációról, a nyugdíjrendszerről és arról, hogy miként lehet erősíteni a nők részvételét a politikában. Ilyen kérdésekről szól majd a pártelnök, Annegret Kramp-Karrenbaeur pénteki beszéde is, amelyet nyílt vita követ.

A német sajtóban megjelent elemzések szerint ebben a vitában várhatóan szót kér majd Friedrich Merz is, aki csupán 35 szavazattal marad alul Annegret Kramp-Karrenbauerrel szemben a tavaly decemberi pártelnökválasztáson. Azonban a CDU konzervatív szárnyának vezetőjeként számon tartott politikus az utóbbi hetek éles bírálataihoz képest békülékenyebb beszédet mond majd, és elmarad az eddig kevéssé sikeres pártelnök elleni lázadás, amelyet számos megfigyelő korábban nem tartott valószínűtlennek.

A fordulat legfőbb oka, hogy Annegret Kramp-Karrenbauernek továbbra is erős a párton belüli támogatottsága, és ellenfelei felismerték, hogy nem tudnának kikényszeríteni egy újabb elnökváltást.

Annegret Kramp-Karrenbauert főleg azért bírálják, mert egy év alatt nem sikerült lendületbe hoznia a pártot, a CDU országos választói támogatottsága továbbra is 30 százalék alatt van - a legutóbbi felmérések szerint a 25 és 29,5 százalék közötti sávban mozog -, elmarad a 2017-es szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson szerzett 32,9 százaléktól.

A pártelnök személyes népszerűsége is igen csekély a választók körében, és számos ügy kezelésével pártján belül is visszatetszést keltett. Sokan zokon vették például, hogy nem a CDU-ra összpontosítja energiáját, hanem kormányzati tisztséget is vállalt, átvette a védelmi minisztérium vezetését Ursula von der Leyentől, aki az Európai Bizottság elnökeként folytatja munkáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!