A Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsokat adott ki a 2008-as dél-oszétiai konfliktussal összefüggésben

Külföld, 2022.06.30

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsot adott ki három ember ellen a 2008-as dél-oszétiai, Georgia és Oroszország között kirobbant konfliktus során elkövetett feltételezett háborús bűnök miatt - közölte a hágai székhelyű bíróság csütörtökön.

Az ICC közleménye szerint Mihail Mindzajev - egy korábbi dél-oszétiai ügyvivő belügyminiszter -, Gamlet Gucsmazov és David Georgijevics Szanakoev, a Moszkva-barát szakadár köztársaság egykori tisztviselői feltehetően georgiai nemzetiségűnek vélt civileket vettek őrizetbe, hogy alkueszközként használhassák őket a tárgyalások során fogvatartottak cseréjére.

A civileket Dél-Oszétiában tartóztatták le, majd egy fogolytáborban őrizték. A fogolycsere eredményeként a fogvatartottak kénytelenek voltak elhagyni Dél-Oszétiát - írták.

"Alapos okkal feltételezhető", hogy a három gyanúsított mindegyike felelős a konfliktus során elkövetetett háborús bűnökért" - fogalmaztak a hágai bírák.

Karim Khan, az ICC ügyésze márciusban, néhány nappal azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, elfogatóparancs kiadását kérte a három gyanúsított ellen, akiket háborús bűnökkel, túszejtéssel, jogellenes fogva tartással, kínzással és embertelen bánásmód alkalmazásával, valamint személyes méltóság megsértésével vádolnak.

Az orosz-georgiai fegyveres konfliktus vagy dél-oszétiai háború 2008. augusztus 7-én kezdődött az egyik oldalon Georgia, a másik oldalon Dél-Oszétia, Abházia és Oroszország között. A támadást Georgia indította a magáénak vallott területen, az önmagát függetlennek kikiáltó Dél-Oszétia elfoglalására.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!