A Nornickel állja a norilszki olajbaleset utáni környezetmentés költségeit

Külföld, 2020.06.05

A Nornickel bányavállalat állja az északi sarkvidéki övezetben bekövetkezett súlyos olajbaleset utáni környezetmentési munkálatok költségeit, és kész kifizetni a történtek miatt kiszabandó bírságot is - jelentette ki Vlagyimir Potanyin, a cég elnöke egy pénteki, Vlagyimir Putyin államfő részvételével megtartott ökológiai videokonferencián.

Putyin kérdésére válaszolva Potanyin a mentés költségeit mintegy 10 milliárd rubelre becsülte. (A rubel jelenleg mintegy 4,45 forintot ér.) Mint mondta, kész annyit kifizetni, amennyi csak szükséges.

Vlagyimir Potanyin a Forbes magazin szerint a leggazdagabb vállalkozó Oroszországban, vagyonát a lap 25,5 milliárd dollárra becsülte.

Putyin a környezetvédelmi szakemberek és kormányzati vezetők részvételével megtartott tanácskozáson helyeselte, hogy a bányavállalat fizeti a számlát. Mint mondta, ha idejében kicserélték volna a balesetet okozó tartályt, nem lenne szükség ilyen kiadásokra.

Sajtójelentések szerint a Nornickelt műszaki ellenőrök korábban figyelmeztették arra, hogy az üzemanyagtartályok elrozsdásodtak, és konzoljaik meggyengültek.

Andrej Ivanov, az orosz főügyészség szóvivője kijelentette, hogy a véglegesen meg nem erősített feltételezések szerint a baleset oka a talaj és tartály betonalapzatának megsüllyedése volt. Korábban megjelent értesülések szerint ennek oka, hogy felolvadt a korábban örökké fagyott terület.

Putyin az okok kíméletlen feltásását sürgette a nyomozati szervektől. Jevgenyij Zinyicsev, a rendkívüli helyzetek minisztériumának vezetője, aki az elmúlt két nap során helyszíni szemlét tartott, azt mondta, hogy a rendkívüli helyzetet már hétfőre "lokalizálták", a szennyeződés nem terjed tovább. Fő feladatnak a kifolyt olaj összegyűjtését és elszállítását nevezte meg.

Az orosz elnök felhívta a figyelmet arra, hogy az ipari központok létrehozásakor a múltban elkövetett hibák "napjainkban a szó szoros értelmében megmérgezik az emberek és a természet életét".

"Sajnos, ma is látjuk ennek a nyíltan fogyasztói hozzáállásnak a megnyilvánulásait. Sokan az +utánunk az özönvíz+ elve alapján élnek. Ez sajnálatos, az ilyen logika zsákutcába vezet és nagyon veszélyes" - hangoztatta.

Múlt pénteken a Moszkvától 2900 kilométerre északnyugatra fekvő Norilszkban, a Nornickelhez tartozó hőerőmű területén megsérült egy üzemanyagtartály, amelyből mintegy 20 ezer tonna dízelolaj ömlött szét a talajon és a környező vizekbe, 180 ezer négyzetméteren. Putyin szerdán szövetségi szintű rendkívüli állapot bevezetését rendelte el az amúgy is szennyezett területen.

A Greenpeace környezetvédő mozgalom szerint több mint három évtizede a norilszki volt a legsúlyosabb baleset az északi sarkvidéki övezetben, azóta, hogy az amerikai Exxon Valdez tartályhajó 1989 márciusában balesetet szenvedett Alaszka partjainál. Akkor 37 ezer tonna nyersolaj folyt ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!