A republikánus választók Donald Trump bírálóit büntették a keddi előválasztásokon

Külföld, 2018.06.13

A kedden öt szövetségi államban megtartott előválasztásokon a republikánus választók a legtöbb helyen nem választották jelöltté azokat a republikánus jelölteket, akik bírálták Donald Trump elnököt.

Maine államban, Észak-Dakotában, Nevadában, Virginiában és Dél-Karolinában tartottak kedden előválasztásokat, amelyeken mindkét párt megválasztotta a novemberi félidős választásokon induló jelöltjeit. A republikánusok több helyütt a pártvezetők által javasolt jelölteket figyelmen kívül hagyva olyan politikusokat támogattak, akik kifejezetten Donald Trump híveiként ismertek. Virginiában például Corey Stewart személyében olyan szenátorjelölt mellett tették le voksukat, aki az amerikai polgárháború konföderációs zászlaja és az egykori konföderáció politikusai népszerűsítésével kampányolt.

Rendkívül nagy meglepetést keltett, hogy Dél-Karolinában elbukott az ország egykori republikánus kormányzója, Mark Sanford, aki ezúttal a republikánus képviselő-jelöltségért szállt harcba. Donald Trump még kedden is Twitter-bejegyzésben bírálta Sanfordot és pártbeli vetélytársát, Katie Arringtont biztosította támogatásáról. Veresége okaként maga Sanford is azt említette, hogy korábban többször is bírálta az elnököt.

Elemzők szerint az előválasztási eredmények - miként a korábbiak is - azt jelzik, hogy Donald Trumpnak - ha nem is mindenütt - a republikánus tábor egyre nagyobb részében nő a támogatottsága. Ezt mutatták a múlt héten például Alabamában megtartott előválasztások is. A Politico című lap elemzője arra mutatott rá: eltűnőben van a Republikánus Párt régi, a kilencvenes években a pártot uraló gárdája, s az újonnan szerepet vállalók kevésbé kompromisszumkész politikusoknak mutatkoznak. Az amerikai közszolgálati rádió (NPR) gyorselemzése azt a korábban már több helyen megjelent értékelést hangoztatta, miszerint a Republikánus Párt egyre inkább Donald Trump pártjává válik.

A Demokrata Párt előválasztásain kedden is folytatódott az a korábbi voksolásokon kirajzolódott tendencia, miszerint rendkívül nagy számban indultak és arattak győzelmet női jelöltek. Virginia államban az őszi félidős választásokon induló kongresszusi jelöltek mindegyike nő.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!