A Román Akadémia elnöke a román nyelv egységessége mellett érvelt a Szerb Akadémia elnökének küldött levelében

Külföld, 2020.02.24

A Román Akadémia elnöke a román nyelv egységessége mellett érvelt abban a levélben, amelyet a Szerb Akadémia elnökének címzett, és amely hétfőn jelent meg a bukaresti intézmény honlapján.

A dokumentumot Ioan Aurel Pop, a Román Akadémia elnöke írta alá. A február 18-i keltezésű levélben az akadémia elnöke kifejtette: azért fordult a szerb társintézményhez, mert a szerbiai román kisebbség érdekeit képviselő szervezetektől olyan megkeresést kaptak, miszerint a szerb hatóságok megnehezítik a szerbiai románok számára az anyanyelv használatát a mindennapokban. A levél nem tartalmaz további részletet, hogy pontosan mit kifogásolnak a román nemzetiségi érdekvédelmi szervezetek.

Ioan Aurel Pop kifejtette, hogy a vlach nyelv kifejezés hivatalosan nem létezik, hiszen a Román Akadémia a román valamennyi dialektusát román nyelvnek tekinti. Rámutatott: a XIX. századig a románokat más népek nevezték vlachoknak, de a Román Akadémia az 1886-os megalakulása óta számos tanulmányt közölt már arról, hogy a románok által beszélt nyelv egységesen román nyelvnek nevezendő.

Az akadémia elnöke ezzel lényegében amellett érvelt, hogy a román nyelv és a szerbiai román kisebbség egységes egésznek tekintendő. Bukarest ugyanis korábban azt sérelmezte, hogy Szerbia nem ismeri el a Timok-völgyi román kisebbséget, a vlachokat, akik semmilyen jogosítvánnyal nem rendelkeznek. Belgrád ezt a közösséget vlach kisebbségnek tekinti, és nem ismeri el, hogy ők is románok, mint a Vajdaságban élő bánáti román kisebbség tagjai. A moldvai csángókhoz hasonló, szórt identitású népcsoport lélekszámát negyedmillióra becsülik, a 2012-es szerbiai népszámláláson azonban csak 35 330-an vallották magukat vlachnak, és 29 332-en románnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!