A román ellenzéki AUR párt "átadna" 14 képviselőt Basescu pártjának

Külföld, 2022.02.18

George Simion, az ellenzéki, nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) társelnöke felajánlotta a Traian Basescu volt államfő által alapított Népi Mozgalom Pártjának (PMP), hogy az AUR 14 képviselője átiratkozna a PMP-be, hogy így parlamenti képviselethez juttassa a bukaresti törvényhozásból kiszorult pártot.

A G4Media.ro hírportál által pénteken nyilvánosságra hozott javaslatot Simion a PMP országos tanácsának előző esti távértekezletén tette, amelyre Cristian Diaconescu, a PMP elnöke hívta meg. Simion szerint az AUR "konzervatív tömörülésbe" vonná be az európai néppárti (EPP) tagsággal rendelkező PMP-t, amely így részévé válna "a következő kormánystruktúrának". Az AUR társelnöke pártszövetség létrehozását vagy a két párt összeolvadását javasolta a PMP-nek.

Diaconescu - akit külügyminiszteri tapasztalatára hivatkozva előszeretettel szerepeltet külügyi elemzőként a bukaresti média - arra figyelmeztette párttársait, hogy az AUR csakis vele tárgyal, tehát Simion felajánlása, amely "megmentheti az eltűnéstől a PMP-t", érvényét veszti, ha őt eltávolítják a párt éléről. A PMP elnökévé tavaly márciusban megválasztott diplomata ellen ugyanis lázonganak egyes területi szervezetek, és szombatra tisztújító kongresszust is összehívtak, hogy visszahozzák a párt élére Eugen Tomac volt pártelnököt, aki a 2020-as decemberi választási kudarc után mondott le.

A bukaresti média szerint Tomac inkább az EPP másik romániai tagpártjánál, a Nemzeti Liberális Pártnál (PNL) szeretne mentőövet (a parlamenti jelöltlistán bejutó helyeket) szerezni a PMP tisztségviselői számára, de a PNL csak a PMP bekebelezésében érdekelt, ami a - kétezer önkormányzati képviselővel és ötven polgármesterrel rendelkező - párt megszűnését jelentené.

A G4Media szerint egyébként Simion - Romániában is példátlan - felajánlásáról az AUR másik társelnöke, Claudiu Tarziu szenátor sem tudott, és nem támogatja, hogy az AUR egyes képviselői másik pártba iratkozzanak át.

A román média úgy értékelte, hogy Simion ezzel a húzással az euroszkeptikusnak és szélsőségesnek bélyegzett AUR-t próbálja szalonképessé tenni, és az EPP-hez történő közeledés reményében "bocsátotta áruba" képviselőtársait. Simion január végén az európai konzervatív pártok most alakuló új pártcsaládjának madridi ülésére is megpróbált hívatlanul bejutni, onnan azonban a biztonsági emberek kidobták.

Romániában a képviselőházban tíz, a szenátusban hét törvényhozó kezdeményezheti önálló frakció megalakítását, ha egyazon párt jelöltjeiként szereztek mandátumot. A 2020-as parlamenti választásokon vírustagadó és nacionalista szólamokkal képviselethez jutott AUR-nak 30 képviselője és 13 szenátora van a 466 tagú bukaresti törvényhozásban. A legutóbbi felmérések szerint azonban a választások óta eltelt alig több mint egy évben megkétszerezte támogatottságát, és immár a - járványügyi korlátozásokat és kormányválságokat megelégelő - választók 18 százaléka az AUR-ra adná voksát, ha most rendeznének parlamenti választásokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!