A román kormány az árkompenzáció nélkül kiállított energiaszámlák kijavítására kötelezte a szolgáltatókat

Külföld, 2022.01.20

A román kormány a tévesen kiállított lakossági villany- és gázszámlák kijavítására kötelezte azokat az energiaszolgáltatókat, amelyek a számlák kiállításánál nem vették figyelembe a tavaly november óta érvényben lévő árkompenzációs előírásokat.

Az erről szóló, azonnal hatályba lépő sürgősségi kormányrendelet csütörtökön jelent meg a hivatalos közlönyben.

A bukaresti kormány csütörtöki közleményében kiemelte: a szolgáltatóknak 15 napon belül (vagyis legkésőbb február 4-ig) kell a téves számlák helyett újakat kiállítani, és nem számolhatnak fel késedelmi kamatot, a fogyasztók számlafizetési kötelezettségét pedig erre az időszakra felfüggesztik.

A sürgősségi kormányrendelet ugyanakkor az árkompenzációs intézkedések lejártát követő 90 napig megtiltja az energiaszolgáltatás felfüggesztését a számlák kiegyenlítésével késedelembe esett lakossági fogyasztók esetében.

Romániában tavaly ősszel a téli fűtésszezon öt hónapjára - novembertől március végéig - vezettek be árplafont a meghatározott energiamennyiségnél kevesebbet használó lakossági fogyasztók számára, ugyanerre az időszakra pedig az állami költségvetésből fedezett árkompenzációval szorították le az energiaárakat a tavaly őszi szintre. Az intézkedés az iskolákra, kórházakra, civil szervezetekre és egyházakra is vonatkozott, a csütörtökön megjelent sürgősségi kormányrendelet pedig kiterjesztette az árkompenzációt a kulturális intézményekre is.

Az energiaszolgáltatók azonban többnyire figyelmen kívül hagyták az energiaár-kompenzálásról szóló sürgősségi kormányrendeletet és vélhetően több millió jogtalanul magas számlát állítottak ki, amiért az utóbbi héten a fogyasztóvédelem futószalagon rótt ki bírságokat rájuk.

Nicolae Ciuca miniszterelnök kedden bejelentette, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD), a jobboldali Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részvételével két hónapja alakult nagykoalíció további, a magas energiaárak hatásait ellensúlyozandó intézkedésekről állapodott meg. A lakossági energiaárak további korlátozásáról, az árkompenzáció kiterjesztéséről a tervek szerint jövő héten fogad el sürgősségi rendeletet a román kormány.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!