A román kormány kitiltaná az orosz antivírusprogramokat a közintézményekből

Külföld, 2022.09.14

Törvénytervezet fogadott el a bukaresti kormány szerdán a központi és helyi közigazgatás informatikai rendszereinek védelméről, ennek értelmében megtiltanák az orosz gyártmányú vagy Oroszország ellenőrzése alatt álló cégek által gyártott antivírusprogramok használatát.

Nicolae Ciuca miniszterelnök a kormányülés elején kifejtette: az utóbbi időben számos román közintézmény vált kibertámadások célpontjává. Szerinte az orosz fejlesztésű antivírusszoftverek veszélyforrást jelentenek az ukrajnai háború által előidézett helyzetben, ezért a kormány a most elfogadott törvénytervezetben megóvja ezektől az állami informatikai rendszereket.

Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint a kormányülésen Sebastian Burduja kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős miniszter ismertette a tervezetet. Tájékoztatása szerint a törvény hatályba lépésétől számított 60 napon belül az oroszországi vagy az Oroszország ellenőrzése alatt álló cégek vírusvédelmi termékeit és szolgáltatásait lekapcsolják a központi és helyi hatóságok, illetve intézmények informatikai hálózatáról és számítógépes rendszereiről.

Burduja elmondta: a törvénytervezet szerint a továbbiakban tilos lesz Romániában az oroszországi vagy az Oroszország ellenőrzése alatt álló cégek vírusvédelmi termékeinek és szolgáltatásainak a beszerzése. A jogszabály előírásainak megsértése 50 000 és 200 000 lej (4 millió - 16 millió forint) közötti bírsággal sújtható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!