A román kormány leváltotta Szatmár megye RMDSZ-es prefektusát

Külföld, 2022.02.16

A román kormány szerdai ülésén leváltotta a Szatmár megyei prefektusi tisztségből az RMDSZ által jelölt Altfatter Tamást, aki alprefektusként folytathatja munkáját.

A cserére egy még tavaly decemberben megkötött koalíciós egyezségnek megfelelően került sor. A kormány Szatmár megyei képviseletével Radu Roca szociáldemokrata politikust bízta meg. Az RMDSZ részéről Altfatter Tamást, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) részéről Romeo Popot nevezte ki alprefektusnak.

Amint a helyi Friss újság az internetes oldalán közölte: a prefektussá kinevezett, állatorvosi végzettségű Radu Roca 2012 és 2016 között Szatmárnémeti alpolgármestereként, majd a Környezetvédelmi Minisztérium helyettes államtitkáraként tevékenykedett, legutóbb pedig a Szatmár megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóságnál töltött be vezető tisztséget.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) által jelölt alprefektus, Romeo Pop szintén állatorvosi végzettségű, és korábban szatmárnémeti önkormányzati képviselő volt.

A decemberi koalíciós megállapodás értelmében az RMDSZ megőrzi az Arad, Szilágy és Kovászna megyei prefektusi tisztséget, és megkapja a Hargita megyeit, elveszíti viszont a Szatmár és a Kolozs megyei prefektusi tisztségeket. A kormánymegbízotti tisztségeket azt követően kellett újraosztani, hogy tavaly decemberben a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) helyébe a Szociáldemokrata Párt (PSD) lépett be a kormánykoalícióba.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!