A román kormány leváltotta Tasnádi Szilárd Kolozs megyei prefektust

Külföld, 2022.03.02

A román kormány szerdai ülésén - egy decemberi koalíciós megegyezésnek megfelelően - leváltotta tisztségéből Tasnádi Szilárd Kolozs megyei prefektust, aki alprefektusként folytatja tevékenységét - közölte honlapján a kabinet.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által jelölt Tasnádi Szilárd helyét a korábbi alprefektus, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által jelölt Irina Munteanu veszi át.

Amint Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke felidézte: Tasnádi Szilárd egy évvel ezelőtt nehéz időszakban vette át a hivatalát, kinevezése fölösleges indulatokat szült. Arra utalt, hogy 2021 márciusában a PNL helyi vezetői arculcsapásként értelmezték, hogy pártjuk országos vezetésének nem sikerült a koalíciós osztozkodás során elérni, hogy a PNL adja Kolozs megye kormánymegbízottját. Alin Tise, a Kolozs megyei önkormányzat elnöke a PNL-ből való kilépéssel fenyegetőzött, Emil Boc, Kolozsvár polgármestere pedig azzal érvelt, hogy a magyaroknak sem jó, ha az RMDSZ-es prefektus kinevezése magyarellenes érzelmeket gerjeszt a megyében.

"Büszkén mondhatom, hogy (Tasnádi Szilárdnak) sikerült leépítenie az előítéleteket, és megmutatta, hogy szakmailag és emberileg is rátermett a Prefektusi Hivatal vezetésére. Tudom, hogy alprefektusként is ugyanaz a szakmai korrektség és emberközeli munkavégzés fogja meghatározni, mint amivel az intézmény vezetői tisztségét ellátta" - idézte az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének közleménye Csoma Botondot.

A decemberi koalíciós megállapodás értelmében az RMDSZ megőrzi az Arad, Szilágy és Kovászna megyei prefektusi tisztséget, és megkapja a Hargita megyeit, elveszíti viszont a Szatmár és a Kolozs megyei prefektusi tisztségeket. A kormánymegbízotti tisztségeket azt követően kellett újraosztani, hogy tavaly decemberben a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) helyébe a Szociáldemokrata Párt (PSD) lépett be a kormánykoalícióba.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!