A román kormány ösztönzi a kisgyereket nevelő szülők mielőbbi visszatérését a munkába

Külföld, 2021.04.07

A kisgyereket nevelő szülők munkába való mielőbbi visszatérését ösztönzi a román kormány, amely erről sürgősségi kormányrendeletet fogadott el szerdán, így próbálva növelni a foglalkoztatottság szintjét.

A rendelet értelmében havonta 1500 lejes (mintegy 110 ezer forint) béren kívüli juttatást kapnak azok a szülők, akik gyerekük hat hónapos kora előtt visszamennek dolgozni. Az intézkedésről Raluca Turcan román munkaügyi miniszter számolt be a szerdai kormányülés után. Elmondta, hogy a rendelet értelmében azok a gyermeknevelési szabadságon levő szülők, akik gyerekük hat hónapos kora előtt visszatérnek dolgozni, az eddigi 650 lej helyett 1500 lejes juttatásban részesülnek havonta, így bérük mellett ezt az összeget is megkapják, amíg a gyerek betölti a két évet. Fogyatékos gyerek esetében a juttatás a gyerek 3 éves koráig jár. Turcan szerint ez az intézkedés növeli a szülők jövedelmét, megkönnyíti visszatérésüket a munkaerőpiacra, és munkaerőt biztosít a munkáltatók számára.

Turcan szerint ezzel az intézkedéssel a kormány a foglalkoztatottságot akarja növelni, és a munkavállalást ösztönzi. Közölte: jelenleg 158 ezer személy részesül gyermekgondozási segélyben, a kormány becslése szerint közülük várhatóan 20 ezren fognak élni ezzel a lehetőséggel. Rámutatott: azért emelték 1500 lejre a juttatás értékét, mert ennyi pénzből a szülők meg tudják oldani a gyerekük felügyeletét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!