A román kormány segítséget nyújt a Blue Air légitársaság leállása miatt külföldön rekedt román állampolgároknak

Külföld, 2022.09.07

A román kormány segítséget nyújt a Blue Air légi társaság leállása miatt külföldön rekedt román állampolgárok hazaszállításához - jelentette be a szerdai kormányülés elején Nicolae Ciuca miniszterelnök.

A miniszterelnök közölte, a Blue Air romániai diszkont légitársaság keddi leállása után több mint kétezer, külföldön rekedt román állampolgár kért segítséget az ország külképviseletein. Ezért a kormány segítséget kíván nyújtani a bajba jutott állampolgárai hazaszállításához.

A miniszterelnök ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy az állami hatóságoknak vissza kell követelniük a helyzetet előidéző cégtől az utasok megsegítésére fordított összeget.

A kormányülés végén Dan Carbunaru kormányszóvivő elmondta: a költségvetés tartalékalapjából ötmillió lejt (400 millió forint) utaltak át a Szállításügyi Minisztériumnak, hogy a Tarom román nemzeti légitársasággal és a Külügyminisztériummal együttműködve szállítsák haza azokat a román állampolgárokat, akik ezt igénylik.

A Blue Air légitársaság kedden bejelentette, hogy szeptember 6-tól 12-ig felfüggeszti valamennyi romániai járatát. A tájékoztatás szerint a járatokat azért kell törölni, mert a környezetvédelmi minisztérium elrendelte a társaság bankszámláinak a zárolását, így nem tudják fedezni a napi működési költségeket.

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter kedden elmondta, hogy a vállalat 28 millió lej (2,3 milliárd forint) adósságot halmozott fel a román környezetvédelmi alappal szemben, ezért eljárás indult ellene.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!