A román kormánypárt saját témákkal egészítené ki a Iohannis javasolta nemzeti paktumot

Külföld, 2019.06.05

A román kormány vezető erejét jelentő Szociáldemokrata Párt (PSD) megfontolja, hogy támogatja-e a jobboldali Klaus Iohannis államfő által kezdeményezetett nemzeti paktum megkötését Románia európai útjának megszilárdításáról, ám ha a parlamenti pártok aláírnak egy ilyen dokumentumot, akkor annak a PSD szerint további "életbevágó" témákra is ki kell térnie.

A PSD szerda esti közleménye szerint Románia számára életbevágó, hogy a parlamenti pártok egyöntetűen támogassák az "egysebességes" Európai Uniót, amely azonos jogokat és előnyöket biztosít minden tagállam számára. A PSD azt is szorgalmazza, hogy valamennyi román párt lépjen fel az európai uniós kettős mérce felszámolásáért, vagyis azért, hogy Brüsszel ne tiltson meg olyasmit Romániának, amit más tagállamoknak elnéz.

A PSD a titkosszolgálatok és vádhatóságok közötti titkos megállapodások elítélését is belefoglalná a parlamenti pártok által aláírandó megállapodásba, és arról is konszenzust akar kialakítani, hogy a román pártok támogassák a minimálbér bevezetését az EU szintjén.

Az államfő által javasolt "nemzeti paktummal" kapcsolatban a kormánypárt ironikusan megjegyezte: támogatja a politikai konszenzus kialakítását nemzeti jelentőségű ügyekben, főleg, ha valódi kezdeményezésekről és nem választási kampányfogásokról van szó.

A PSD álláspontját a párt végrehajtó bizottsága véglegesíti. A nagyobbik kormánypárt szerint az európai parlamenti választáson kifejezett népakaratot mindenképpen be kell építeni a román jogrendbe, függetlenül attól, hogy a pártok aláírják-e vagy sem az államfő által javasolt politikai paktumot.

Bukaresti elemzők szerint Klaus Iohannis államfő az "Európa-párti Romániáról" szóló nemzeti paktummal a saját jobbközép politikai táborát akarja erősíteni, amikor több olyan témában javasol nemzeti konszenzust, amelyek elfogadása meghátrálást jelentene a kormánypártok számára.

Iohannis szerint a parlamenti pártoknak nemcsak abban kellene egyezségre jutniuk, hogy elvégzik a korrupcióellenes népszavazás miatt szükségessé váló alkotmánymódosítást, hanem azt is vállalniuk kellene, hogy szigorítják a köztisztviselők feddhetetlenségi követelményeit és a büntetőjogot kizárólag az európai intézmények ajánlásaival összhangban módosítják.

A kisebbik kormánypárt, a liberális ALDE határozottan elzárkózott a "nemzeti paktumtól", amelyet az elnök újabb csapdájának tart.

A kormánypártok is egyetértenek azzal, hogy az igazságügyi referendumon kifejezett népakaratnak megfelelően módosítani kell az alaptörvényt, de szerintük megengedhetetlen, hogy az alkotmánymódosítást megerősítő népszavazást rászervezzék az év végi elnökválasztásra, ahogyan azt Iohannis javasolta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!