A román liberálisok kitartanak Florin Citu miniszterelnök mellett

Külföld, 2021.04.19

Florin Citu román miniszterelnök továbbra is élvezi a Nemzeti Liberális Párt (PNL) teljes támogatását, és nem merül fel a kormány politikai szerkezetének megváltoztatása - szögezte le Ludovic Orban pártelnök a PNL végrehajtó bizottságánák hétfői ülését követően.

Orban kifejezte meggyőződését, hogy nincs válság a bukaresti hárompárti kormánykoalícióban, és a - Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) illetve a Szabadság, Egység és Szolidaritás Párt fúziójából létrejött - USR PLUS csak "érzelmi reakcióként" jelentette be egészségügyi miniszterük, Vlad Voiculescu leváltása után, hogy megvonta a bizalmat Citutól, akit a PNL jelölt a kormány élére.

"Mi nem játszadozunk Romániával. Azt javasoljuk: tegyük félre, ami elválaszt, és összpontosítsunk a jó kormányzásra" - mondta a legnagyobb kormánypárt elnöke.

Arra az újságírói kérdésre, hogy mi történik a leváltott társukkal szolidarizáló, a kormányfőt bíráló USR PLUS-os miniszterekkel, Orban úgy vélekedett: nincs helye a kormányban olyan miniszternek, aki minisztertársát vagy főleg a kormányfőt támadja, a kormánynak akkor is összetartó csapatként kell működnie, ha koalíciós kormányról van szó.

Az újságírók a miniszterelnököt is megpróbálták reagáltatni arra, hogy Catalin Drula közlekedési miniszter "politikai élőhalottnak" nevezte őt, miután az USR PLUS megvonta tőle a bizalmat, de Citu csak annyit mondott: ő tetteik, nem ígéreteik alapján értékeli a miniszterek teljesítményét.

A PNL vezetése a politikai konfliktus kirobbanása óta kitart azon - a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által is osztott - álláspontja mellett, hogy a kormányfő alkotmányos joga bármelyik kormánytag visszahívása. Az USR PLUS viszont úgy értékeli, hogy a koalíciót - különböző súlyú, de - egyenlő jogú partnerek alkotják, és egy új koalíciós egyezményt követel, amely a kormány átalakítását koalíciós jóváhagyáshoz kötné.

Bukarestben azt követően alakult ki koalíciós válság, hogy a kormányfő a koalíciós partner hozzájárulása nélkül váltotta le az USR PLUS által jelölt egészségügyi minisztert, miután a tárca előző napon tudta nélkül módosította a települések vesztegzár alá helyezésének feltételeit. Az USR PLUS bejelentette, hogy megvonta a bizalmat a miniszterelnöktől, és Citu nélkül akarja folytatni a koalíciós kormányzást.

A PNL és az RMDSZ azonban kitart Citu mellett, az ország érdekeit előtérbe helyező felelősségteljes hozzáállást szorgalmaztak és nem siettek tárgyalóasztalhoz ülni az USR PLUS-szal. A koalíciós pártok rendes heti tanácskozására hétfő délután kerül sor.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!