A román miniszterelnök és a képviselőház elnöke fogadta a székelyföldi románok képviselőit

Külföld, 2019.02.28

Viorica Dancila miniszterelnök és Liviu Dragnea, a román parlament alsóházának elnöke fogadta a székelyföldi románok képviselőit, akik többek között arra panaszkodtak, hogy a Székelyföldet is magába foglaló Kovászna, Hargita és Maros megye voltaképpen a román és a magyar állam kettős fennhatósága alatt működik.

A Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma képviselőinek a szerdai bukaresti megbeszéléseiről az Agerpres hírügynökség számolt be a fórum közleménye alapján csütörtökön.

A közlemény szerint a fórum vezetői tájékoztatták az állami méltóságokat a székelyföldi románok nehéz helyzetéről, és segítséget kértek tőlük azoknak a gondoknak az orvoslásához, amelyek csakis az állami hatóságok fellépése által oldódhatnak meg.

A közlemény szerint mind Viorica Dancila miniszterelnök, mind Liviu Dragnea házelnök - aki a vezető kormánypárt elnöki tisztségét is betölti -, tudomásul vette a gondokat, és támogatást ígért ezek megoldásához. A kultúra, az oktatás és a civil társadalom területén egy sor konkrét ügyben olyan segítséget is kértek, amelyet az illetékes szaktárcák vezetőinek a három megyében tett látogatásai során lehet megvitatni - áll a civil fórum közleményében.

A fórum szerint a megbeszélésen annak a nyílt levélnek a részleteit ismertették, amelyet január 26-án Sepsiszentgyörgyön fogadtak el a székelyföldi román szervezetek képviselői.

Az Agerpres hírügynökség felidézte: a nyílt levélben kérték, hogy a román hatóságok akadályozzák meg, hogy a három megye a román és a magyar állam kettős fennhatósága alatt működjék, a Kárpát-kanyarban élő románok megmaradását biztosító javaslatokat tettek, és azt is felvázolták, hogy véleményük szerint hogyan lehetne normalizálni a román-magyar viszonyt.

Az ismertetett nyílt levélben többek között a román kormány határozott fellépését sürgették amiatt, hogy Magyarország véleményük szerint illetéktelenül beavatkozik Románia belügyeibe, és arra is garanciákat kértek, hogy Romániában soha nem engedélyezik "az etnikai alapú területi autonómiát".

A Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma 44 székelyföldi román civil szervezetet tömörít.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!