A román ortodox egyház megegyezést szorgalmaz Konstantinápoly és Moszkva között az ukrán ortodox egyház státusa ügyében

Külföld, 2018.10.26

A román ortodox egyház zsinata azt javasolta a konstantinápolyi patriarchátusnak és az orosz ortodox egyháznak, hogy közösen jussanak megállapodásra az ukrán ortodox egyház státusát illetően.

A román ortodox egyház zsinatának döntéséről pénteken számolt be a román média. A zsinat megerősítette azt a májusban megfogalmazott álláspontját, miszerint a hit egységének megőrzésével folytassák a tárgyalásokat és jussanak közös megoldásra az ukrán ortodox egyház státusát illetően.

Isten ajándékának tekintik az egyház egységét, amelyet a helyi egyházak közötti folyamatos párbeszéd és együttműködés révén lehet megőrizni, ebben nagy felelősségük van az egyházi vezetőknek, a klérusnak és a híveknek egyaránt - hangsúlyozták.

A román média eltérően értelmezte a döntést. Egyes hírportálok azt emelték ki, hogy a román ortodox egyház egyelőre nem ismerte el az ukrán ortodox egyház önállóságát, mások szerint viszont a döntés gyakorlatilag az ukrán egyház autokefáliájának (önállóságának) az elutasítását jelenti.

Ukrajna politikai vezetése az ország 1991-ben történt függetlenné válását követően több kísérletet tett a moszkvai patriarchátustól független, nemzeti egyház létrehozására. Petro Porosenko ukrán elnök 2018. április 17-én fordult I. Bartolomaioszhoz azzal a kéréssel, hogy adjon ki bullát az "egységes" ukrajnai egyház megalapításáról. A konstantinápolyi ökumenikus patriarchátus szinódusa elismerte az ukrán ortodox egyház autokefáliáját, mire az orosz ortodox egyház bejelentette, hogy megszakítja a kapcsolatait a konstantinápolyi patriarchátussal. A moszkvai patriarchátus ugyanis saját kánoni területének tekinti Ukrajnát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!