A román parlament az egyéni tőzsdei befektetők adózását megkönnyítő törvényt fogadott el

Külföld, 2022.04.20

A román parlament elfogadott egy jogszabályt, amely megkönnyíti az egyéni tőzsdei befektetők adózását, egyrészt jelentősen csökkenti az adózás mértékét, másrészt mentesíti őket az adminisztratív terhek alól.

A jogszabályt 213 képviselő támogatta, öten ellene szavaztak 46 tartózkodás mellett. A képviselőház ügydöntő jogkörrel rendelkezett, hiszen a törvénytervezetet február elején a szenátus már elfogadta, így már csak az államelnöknek kell kihirdetnie ahhoz, hogy hatályba lépjen.

A jogszabály lehetővé teszi az egyéni befektetőknek, hogy 2023. január 1-től az egy évnél hosszabb ideig birtokukban lévő értékpapírok értékesítésekor csak 1 százalék adót fizessenek, ha pedig olyan értékpapírt adnak el, amely kevesebb mint egy évig volt a tulajdonukban, akkor 3 százalék adót kell fizetniük. Eddig egységesen mindenkinek 10 százalékot kellett adóznia a tőzsdei jövedelem után.

A jogszabály adminisztratív könnyítéseket is tartalmaz, hiszen az egyéni befektetők 1, illetve 3 százalékos jövedelemadóját visszatartják a brókercégek, és azok fizetik be a román államnak. Eddig minden egyéni befektetőnek kötelező volt kitöltenie adóbevallási nyilatkozatot és saját magának kellett kifizetnie az adót.

Sebastian Burduja, a kormányon levő Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője szerint ez tehermentesíti a befektetőket és az adóhatóságot is, hiszen ez utóbbinak eddig 10-12 ezer személy adóbevallását kellett követnie, de ezentúl csak 41 brókercégnél kell nyomon követnie a jövedelemadó behajtását. A kezdeményezők azt remélik, hogy a jogszabály új lendületet ad a Bukaresti Értéktőzsdének, és megnő az egyéni befektetők száma.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!