A román parlament házbizottsága visszahelyezte a leváltott ideiglenes vezetőket a közmédia élére

Külföld, 2021.06.24

A kétkamarás román parlament egyesített házbizottsága visszahelyezte tisztségükbe csütörtökön a közszolgálati rádió és televízió ügyvivő vezérigazgatóit, akiknek a korábbi kinevezését múlt héten érvénytelenítette az alkotmánybíróság.

A televízió megbízott vezérigazgatói tisztségére a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által jelölt Ramona Saseanu, a rádió élére pedig az USR-PLUS szövetség által javasolt Liviu Popescu kapott - ezúttal nem féléves, hanem - 60 napra szóló kinevezést.

Az ideiglenes médiavezetők kinevezésének feladata azután hárult a házbizottságra, hogy szerdán a kormánypártok bojkottja miatt határozatképtelenné vált a parlament plenáris együttes ülése, amelyen a médiavezetők kinevezése szerepelt napirenden. Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) törvényhozói nem vettek részt a házbizottság csütörtöki ülésén, miután szabályellenes színjátéknak minősítették a plénum határozatképtelenné tételét.

Lucian Romascanu, a PSD szenátusi frakcióvezetője szerint a kormánytöbbség azért "játszotta át" a médiavezetők kinevezésének jogát a házbizottsághoz, hogy a "nyilvánvalóan jogszerűtlen" kinevezéseket ne lehessen másodszor is alkotmányossági kontrollal érvényteleníttetni. Az alkotmánybíróságnál ugyanis csak a parlament plénumának döntései ellen lehet óvást emelni, a házbizottság határozatait nem lehet a taláros testületnél megtámadni.

Az alkotmánybíróság múlt csütörtökön helyt adott a PSD óvásának, és megállapította, hogy a parlamentnek nem lett volna joga ügyvivőket kinevezni a közmédia élére - ha már leváltotta a korábbi kormánytöbbség által megszavazott vezetőket -, hanem meg kellett volna kezdenie a teljes jogú igazgatótanácsok megválasztását. A PNL, az USR-PLUS és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alkotta jobbközép kormánykoalíció azonban előbb módosítani akarja a közmédia működéséről szóló törvényt, hogy különválassza a két intézményben az elnöki és a vezérigazgatói tisztséget.

A PSD a jogállamiság megsértésének tartja és az európai intézményeknél is panaszt emelt amiatt, hogy az új kormánytöbbség sorra lecseréli a korábbi baloldali kormánytöbbség által tisztségbe helyezett állami intézményvezetőket.

A PSD szenátusi frakcióvezetője jelezte: az ellenzék megpróbálja a közigazgatási bíróságon elérni a közmédia-vezetők házbizottsági kinevezésének hatályon kívül helyezését.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!