A román Szociáldemokrata Párt elnöke szerint Iohannis hazaárulást követett el

Külföld, 2018.12.16

Liviu Dragnea, a bukaresti kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke szerint hazaárulást követett el Klaus Iohannis román államfő, amikor megkérdőjelezte országa felkészültségét az uniós elnökséggel járó feladatok ellátására, ezért arra szólította fel a PSD parlamenti képviselőit, hogy az újév első napjaiban hivatalosan is kezdeményezzék a törvényhozásban az államfő elleni vádemelést.

A pártelnök a PSD országos tanácsának vasárnapi ülésén válaszolt így a jobboldali elnök folyamatos támadásaira, aki Dragneát többször az ország élére kapaszkodott bűnözőnek nevezte és leváltását sürgette.

Az államfőt az alkotmány szerint a törvényhozók kétharmadának voksával helyezheti vád alá hazaárulásért a bukaresti parlament, de a kormánykoalíciónak kisebbségi támogatással sincs kétharmada.

A PSD-ALDE szociálliberális kormánykoalíció viszont az RMDSZ, illetve a nem magyar kisebbségi képviselők voksai nélkül is rendelkezik az elnök felfüggesztéséhez szükséges szavazatszámmal. Egy felfüggesztés után azonban népszavazást is ki kellene írni az elnök leváltásáról, amit a PSD vélhetően el szeretne kerülni, hiszen jövő év végén elnökválasztást tartanak Romániában.

Dragnea csaknem másfél órás beszédében pártja kétéves kormányzásának mérlegéről beszélt és úgy vélekedett: azért éri annyi támadás pártját az ellenzék és külföldi szervezetek részéről, mert román, nem pedig idegen érdekek szolgálatában áll.

A PSD elnöke a pártértekezleten mondott beszédében éles támadást intézett a titkosszolgálatok és vádhatóságok ellen, amiért nem vizsgálják ki azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint a korrupcióellenes jelszavakkal szervezett kormányellenes tüntetéseket külföldről finanszírozzák. Dragnea arra is kitért: Romániában szitokszóvá vált a "közkegyelem" kifejezés, de szerinte a PSD-nek "kötelessége" valamilyen módon jóvátenni az ártatlan embereket érintő ügyészségi visszaéléseket, és előbb-utóbb rá kell szánnia magát erre a lépésre.

A román ellenzéki média tudni véli, hogy legkésőbb január közepéig a Viorica Dancila vezette kormány sürgősségi rendeletet készül elfogadni az amnesztiáról, amely minden tíz évnél kisebb szabadságvesztéssel sújtott elítélt - köztük a korrupcióért felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt PSD-elnök - büntetését eltörölné.

A PSD országos tanácsának ülésén Calin Popescu Tariceanu, a kisebbik kormánypárt, a liberális ALDE elnöke is azt állította: a román bírák a titkosszolgálatoktól "borítékban" kapott utasítások és nem a bizonyítékok alapján ítélkeztek, ezért szükség van ennek a korszaknak a lezárására és egy "új kezdetre" a román igazságszolgáltatásban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!