A román szociáldemokraták elhárították Iohannis kezdeményezését a Velencei Bizottság által bírált igazságügyi törvények kijavítására

Külföld, 2018.10.24

Elhárította a román kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) Klaus Iohannis jobboldali államfő azon kezdeményezését, hogy a parlamenti pártok közti megállapodás alapján javítsák ki a Velencei Bizottság és más nemzetközi szervezetek által bírált igazságügyi törvényeket.

Iohannis szerdán parlamenti súlyuk sorrendjében egyeztetett a pártokkal, miután a Velencei Bizottság (VB) - az Európa Tanács alkotmányjogi kérdésekkel foglalkozó szakértői testülete - a román kormánypártok által megszavazott igazságügyi és büntetőjogi reformot bíráló állásfoglalást fogadott el, a frissen módosított jogszabályok kijavítását szorgalmazva.

Az elnök a konzultáció előtt leszögezte: a sajtóhíresztelésekkel ellentétben ő semmilyen "paktumot" nem akar a PSD-vel, mindössze alkotmányos közvetítői szerepének eleget téve próbálja olyan megállapodás megkötésére rávenni a pártokat, amely elejét venné annak, hogy minden kormányzat saját érdekei szerint módosítgassa az igazságügyi törvényeket, zűrzavart, fejetlenséget okozva a rendszerben.

Liviu Dragnea, a PSD elnöke a megbeszélés után azt mondta: az államfő felhívása feleslegesnek tűnik számára, mert a kormány már elfogadott egy - a törvénycsomagot kiigazító - sürgősségi rendeletet a VB egyes ajánlásai alapján, és a jogszabály utólagos parlamenti vitája is alkalmat teremt majd további korrekciókra.

A PSD elnöke szerint nem lehet, és nem is akarják a VB összes ajánlását figyelembe venni. Alkotmánymódosítást igénylő ajánlásoknak például aligha tudnak eleget tenni, a bírák és ügyészek ellen vizsgálódó speciális vádhatóságról pedig a VB bírálata ellenére sem akarnak lemondani - részletezte.

Dragnea elmondta a sajtónak: tízpontos listát vitt az államfőnek azokról az elvekről, amelyeket a PSD szerint nem szabad szem elől téveszteni, amikor az igazságszolgáltatás működéséről van szó. A PSD elvei az ügyészi visszaélések, az igazságszolgáltatás feletti titkosszolgálati befolyás megszüntetését helyezik előtérbe.

Ludovic Orban, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke az egyeztetés után azt mondta: a kormánypártok bűnvádi eljárás alá vont vezetői mérhetetlen kárt okoztak Romániának azzal, hogy - a börtönbüntetés elkerülése reményében - mindent megtettek az igazságszolgáltatás politikai pórázra kötése végett. A PNL - az államfővel egyetértésben - úgy véli, a jogállamiságot veszélyeztető, az igazságszolgáltatást gúzsba kötő igazságügyi reform elhibázott rendelkezéseit a hazai és nemzetközi szakmai testületek, elsősorban a VB álláspontjának figyelembevételével kell a román parlamentnek kijavítani.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!