A románok csaknem egyharmada Magyarországgal ápolná a legjobb szomszédkapcsolatot

Külföld, 2018.11.28

A román állampolgárok 31 százaléka szerint Romániának Magyarországgal kellene ápolnia a legjobb kapcsolatokat - derült ki a román Avangarde közvélemény-kutató felméréséből, amelyet szerdán ismertetett az Agerpres hírügynökség.

A közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek közül a legtöbben Magyarországot nevezték meg olyan, Romániával szomszédos országnak, amellyel Bukarestnek jó kapcsolatokat kell ápolnia. Második helyen a Moldovai Köztársaság áll, amelynek nagy része a két világháború között Romániához tartozott, és lakosságának jelentős része románnak vallja magát. A megkérdezettek 28 százaléka válaszolta, hogy Bukarestnek Moldovával kell jó kapcsolatokat ápolnia. Ez után következik 12-12 százalékkal Ukrajna és Bulgária, majd 5 százalékkal Szerbia.

A megkérdezettek 49 százaléka szerint Magyarország Románia legerősebb szomszédja, megelőzve a 19 százalékkal második helyen álló Ukrajnát. 14 százalék látta Románia legerősebb szomszédjának Moldovát, 11 százalék Szerbiát és 4 százalék Bulgáriát.

A megkérdezettek 59 százaléka értett egyet azzal, hogy Románia egyesüljön Moldovával, 27 százalék ellenezte azt, 14 százalék nem válaszolt.

A felmérés november 15. és 17. között készült 807 személy megkérdezésével, a hibaszázalék 3,2 százalék.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!