A showman Zelenszkij megelőzte Timosenkót az ukrán elnökjelöltek népszerűségi listáján

Külföld, 2019.01.31

Első helyre tört elő az ukrán elnökjelöltek népszerűségi listáján Volodomir Zelenszkij showman, komikus színész, nagyon kis fölénnyel ugyan, de maga mögé utasította az eddig szilárdan vezető Julija Timosenko Haza-párti volt miniszterelnököt - derült ki a Rejting közvélemény-kutató csoport legfrissebb, az UNIAN ukrán hírügynökség által csütörtökön ismertetett felméréséből.

A január 16. és 24. között végzett felmérésben részt vevők 19 százaléka támogatja Zelenszkijt azok közül, akik már eldöntötték, hogy kire szavaznak, és részt is akarnak venni a március 31-i elnökválasztáson. Timosenkóra 18,2 százalékuk készül voksolni, Petro Porosenko jelenlegi államfőre 15,1, a volt Janukovics-párti Jurij Bojkóra pedig 10 százalékuk. Anatolij Hricenko egykori védelmi minisztert a megkérdezettek 8,5, Oleh Ljaskót, a Radikális Párt vezetőjét 7 százaléka támogatja.

Az már most biztosnak látszik, hogy idén egy jelölt sem tudja az első fordulóban megszerezni a szavazatok több mint ötven százalékát, ezért második forduló is lesz, amelyben a két legtöbb szavazatot szerző jelölt méri össze az erejét. Ha a második fordulóban Timosenko Porosenkóval kerülne szembe, a Rejting mostani felmérésének eredménye szerint 27 százalékkal Timosenko kerülne ki győztesen, míg a jelenlegi elnök csak 18 százalékot kapna. Bojkóval szemben 28 százalékkal győzne Timosenko, míg ellenfele úgyszintén a voksok 18 százalékát szerezné meg.

Ha viszont Zelenszkij jutna be a második fordulóba, a showman 29 százalékos eredménnyel legyőzné Timosenkót, aki vele szemben csak 24 százalékos támogatottságot tudna megszerezni. Porosenkóval szemben Zelenszkij szintén nyerne 34 százalékkal a jelenlegi elnök 20 százalékos támogatottsága mellett, Bojkót pedig 33 százalékkal utasítaná maga mögé a showman, míg ellenfele csak 18 százalékot kapna.

Ha Porosenko és Bojko kerülne a második fordulóba, a jelenlegi elnök kis többséggel, 23 százalékkal 21 százalék ellenében nyerné a választást a közvélemény-kutatás szerint.

A felmérésben hatezren vettek részt, reprezentativitásának hibahatára nem haladja meg az 1,3 százalékot.

Később a nap folyamán a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KMISZ), a Szocisz és a Razumkov Központ által január 16. és 29. között 11 ezer megkérdezett részvételével közösen végzett felmérés eredményét is közzétette az UNIAN. Eszerint is első helyen áll a biztos szavazók körében Zelenszkij 23 százalékos támogatottsággal. A második helyen viszont Porosenko elnök 16,4 százalékkal, Timosenko pedig a harmadikon 15,7 százalékkal. Bojkót a megkérdezettek 9,3, Hricenkót 8,1, Ljaskót pedig 6,7 százaléka támogatja.

A kampány még csak most kezd beindulni, ráadásul más felmérések azt mutatják, hogy igen magas a bizonytalan szavazók aránya, ami eléggé megjósolhatatlanná teszi a választás eredményét. Elég valószínű, hogy az elkövetkező hetekben akár többször is átrendeződik az elnökjelöltek népszerűségi sorrendje.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!