A showman Zelenszkij vezeti az ukrán elnökjelöltek népszerűségi listáját

Külföld, 2019.03.04

Volodimir Zelenszkij ukrán humorista, színész jelentős fölénnyel vezeti az ukrán elnökjelöltek népszerűségi listáját a Rejting közvélemény-kutató csoport legfrissebb, hétfőn közzétett felmérése szerint, miközben Petro Porosenko hivatalban lévő államfő és Julija Timosenko, a Haza (Batykivscsina) párt jelöltje szinte fej fej mellett áll a 2-3. helyen.

A február 19-28. között 2500 felnőtt megkérdezésével végzett felmérés eredménye szerint azoknak, akik már eldöntötték, kire szavaznak a március 31-i elnökválasztáson 25,1 százaléka Zelenszkijt támogatja. Porosenkóra 16,6 százalékuk, Timosenkóra pedig 16,2 százalékuk készül szavazni.

Jurij Bojko volt Janukovics-párti politikus támogatottsága a biztos szavazók körében 11,3, míg Anatolij Hricenko volt védelmi miniszteré 7,7 százalékos, Oleh Ljaskóra, a Radikális párt vezetőjére pedig 5,6 százalékuk készül voksolni. Andrij Szadovij lvivi (lembergi) polgármester mellett a biztos választók 3 százaléka áll. A politikus azonban múlt pénteken bejelentette, hogy visszavonja jelöltségét és Hricenko támogatására kéri híveit.

Ugyanakkor a megkérdezettek 31,9 százaléka válaszolta azt, hogy még nem döntötte el, kire szavaz, illetve azt, hogy nem kíván részt venni a választáson.

A pártok népszerűségi listáját is a Zelenszkij köré alapított Nép Szolgája (Szluha Narodu) párt vezeti 21,5 százalékkal. Második helyen a Haza (Batykivscsina) áll 18,7 százalékos támogatottsággal, a harmadikon pedig Porosenko pártja 14,2 százalékkal. Negyedik helyen az a volt Janukovics-párti, oroszbarát politikusok által létrehozott Ellenzéki Platform - Életért elnevezésű párt áll 10,5 százalékkal, amelynek Jurij Bojko az elnökjelöltje és vezetőségi tagja Viktor Medvedcsuk, az orosz elnökhöz, Vlagyimir Putyinhoz közel állóként ismert politikus.

Hricenko Polgári Álláspont nevű pártja az ötödik 6,2 százalékkal, és hatodik a lvivi polgármester vezette Önsegély (Szamopomics) 5,5 százalékkal.

Más párt a felmérés eredménye szerint nem érné el a bejutáshoz szükséges öt százalékos küszöböt. Kiesne a parlamentből a Ljasko vezette Radikális párt, amelyet a megkérdezetteknek csupán a 4 százaléka támogatott, és nem jutna be a Szabadság (Szvoboda) párt sem, amelynek a népszerűsége körülbelül 3 százalékos.

A következő parlamenti választásokat idén ősszel tartják Ukrajnában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!