A spanyol uralkodó egyeztetést kezdett a parlamenti pártokkal a kormányalakításról

Külföld, 2019.12.10

VI. Fülöp spanyol király egyeztetést kezdett a parlamenti pártokkal a kormányalakításról kedden Madridban.

Az uralkodó a törvényhozás hét legkisebb pártjának küldötteit fogadta elsőként. A találkozók szerdán a nagyobb képviselettel rendelkező politikai erők vezetőivel folytatódnak.

VI. Fülöp utolsóként Pedro Sánchez ügyvezető kormányfővel, a novemberi választásokon győztes Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkárával találkozik.

A tanácskozásokon a király felméri, hogy melyik miniszterelnök-jelöltnek van esélye elnyerni a parlament támogatását, akit ezután várhatóan felkér a posztra. Amennyiben ezt a jelölt elfogadja, programjának ismertetése után a törvényhozásban döntenek megválasztásáról.

Négy baszk és katalán baloldali szeparatista párt elutasította az egyeztetést az uralkodóval, köztük a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) is, amellyel a PSOE az elmúlt napokban intenzív tárgyalást folytatott annak érdekében, hogy képviselőik támogassák Pedro Sánchez újraválasztását.

A szocialista párt és az Együtt képesek vagyunk (Unidas Podemos) radikális baloldali párttömörülés előzetes koalíciós megállapodást kötött ugyan a kormányalakításra, de közösen is kisebbségben vannak, összesen 155 mandátummal rendelkeznek a 350 fős parlamentben.

A kormányalakításhoz abszolút többség, 176 képviselő támogatására van szükséges a szavazás első körében vagy egyszerű többségre a második fordulóban.

A rendkívül széttagolt új spanyol parlamentben ehhez legalább hét pártot kell maga mellé állítania a PSOE-nak és Unidas Podemosnak.

A szocialisták a választások után hangsúlyozták: nem akarnak a spanyol parlament katalán és baszk szeparatista pártjainak támogatásától függeni a kormányalakításnál, ami azonban matematikailag lehetetlennek tűnik, miután a legnagyobb ellenzéki erő, a konzervatív Néppárt (PP) és az Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális középpárt is elzárkózott az együttműködéstől.

A függetlenségpárti ERC a támogatás feltételéként szabta: előzetesen szülessen megállapodás arról, hogy az új spanyol kormány tárgyalóasztalhoz ül a katalán kormánnyal a kettejük közötti konfliktus megoldása érdekében, és vegyék napirendre a katalán önrendelkezési jog kérdését, valamint a két éve alkotmányellenesen megrendezett függetlenségi népszavazás miatt börtönre ítélt katalán függetlenségi vezetők kegyelemben részesítését is.

VI. Fülöp uralkodása eddigi öt éve alatt már nyolcadik alkalommal hívta kormányalakítási egyeztetésekre a párvezetőket. Apja, I. János Károly király 39 évig tartó uralkodása során összesen tíz ilyen találkozóra került sor.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!