A svájci határszakasz ellenőrzését tervezi a német belügyminiszter

Külföld, 2019.08.02

A német-svájci határ ellenőrzését tervezi a német belügyminiszter, Horst Seehofer ezt pénteken jelentette be, néhány nappal azután, hogy egy Svájcból beutazott eritreai férfi vonat alá lökött egy nőt a gyermekével Frankfurtban.

A miniszter a Der Spiegel című hírmagazinnak elmondta, hogy szeptemberig elkészül a svájci határszakasz fokozott ellenőrzéséről szóló terv. Mint mondta, "intelligens" határvédelmi megoldásokat kell alkalmazni.

Hangsúlyozta, hogy 2018-ban valamennyi országszerte 43 ezer illegális határátlépést regisztráltak, és sokan észrevétlenül, ellenőrzés nélkül jutottak be az országba.

Ezt nem lehet annyiban hagyni, ki kell terjeszteni az úgynevezett mélységi, az országhatár térségében folytatott ellenőrzést, a határoknál pedig a korlátozott idejű, eseti ellenőrzések gyakorlatát kell követni - fejtette ki Horst Seehofer. Aláhúzta, hogy ez a - Németországgal együtt az állandó belső határellenőrzés nélküli schengeni övezethet tartozó - Svájccal közös határra is vonatkozik.

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa a Der Spiegel hírportálján idézett nyilatkozata szerint még nem tárgyalt az elképzeléseiről Angela Merkel kancellárral, de nem számít arra, hogy ismét heves vita alakul ki közöttük, mint tavaly, amikor a máshol már regisztrált menedékkérők Németországba belépésének ügye a CSU és a kancellár pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) szövetségének felbomlásával fenyegető konfliktust okozott.

"A kancellár teljes mértékben az én irányvonalamat követi biztonsági kérdésekben" - jelentette ki Horst Seehofer.

A frankfurti főpályaudvaron hétfőn történt bűncselekménnyel kapcsolatban arról is szólt, hogy erősíteni kell a pályaudvarok biztonságát, akár a vágányokat az utasoktól elválasztó peronkapus rendszerek telepítésével is. Jelezte, hogy ez komoly beruházást, milliárd eurós nagyságrendű ráfordítást igényel.

Ellenzéki pártok élesen bírálták a belügyminiszter határellenőrzési tervét. A liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) részéről például hangoztatták, hogy Horst Seehofer politikai tőkét akar kovácsolni a frankfurti esetből, a feltételezett elkövetőt pedig akkor sem lehetett volna megállítani, ha ellenőrzik a határon, mert nem volt ellene nemzetközi körözés. Hozzátették, hogy szúrópróbaszerű, eseti jellegű ellenőrzést a jelenlegi szabályok alapján is lehet végezni a svájci határszakaszon.

A CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németország (AfD) szerint a belügyminiszteri terve "placebo", és nem a svájci határszakaszra kell összpontosítani, hanem egy átfogó, az országhatár egészére kiterjedő védelmi rendszert kell kialakítani az illegálisan behatolás megakadályozására.

Hétfőn egy Svájcban élő eritreai férfi a főpályaudvar egyik peronjáról az éppen beérkező InterCity Express (ICE) nagysebességű vonat elé lökött egy 40 éves nőt a kisfiával. A nő ki tudott menekülni a vágányok közül, nyolcéves gyermeke a szerelvény alá került és szörnyethalt.

A támadó megpróbált letaszítani egy 78 éves nyugdíjas nőt is, aki ugyan megsérült, de nagy szerencsével sikerült elhárítania a támadást. A férfi ezután elmenekült, a pályaudvar közvetlen közelében járókelők üldözőbe vették, leteperték és átadták a rendőröknek. Emberölés és emberölés kísérletének gyanúja miatt indítottak eljárást ellene.

A férfi a napokban elmenekült Svájcból, miután körözni kezdték, mert megfenyegette és bezárta feleségét és gyermekeit, majd késsel megfenyegette, fojtogatta és szintén bezárta egy szomszédját.

Svájci értesüléseken alapuló pénteki német sajtójelentések szerint a férfi az utóbbi időben üldözési mániára utaló tüneteket mutatott. A frankfurti ügyészségen közölték, hogy elrendelték a gyanúsított elmeorvosi vizsgálatát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!