A szélsőjobbal szemben és egy emberségesebb menekültpolitika mellett foglaltak állást a német protestánsok a legnagyobb rendezvényükön

Külföld, 2019.06.23

A szélsőjobboldallal szemben és egy emberségesebb menekültpolitika mellett foglaltak állást a részvevők a vasárnap véget ért 37. Német Evangélikus Egyházi Napokon (DEKT), a németországi evangélikus egyház legnagyobb szabású világi rendezvényén.

A Dormunban tartott fesztiválra mintegy 2000 pódiumbeszélgetést, vitát, kiállítást, istentiszteletet, koncertet, tüntetést és egyéb rendezvényt szerveztek. A vendégek között volt Angela Merkel kancellár, Frank-Walter Steinmeier államfő, a társadalmi és a politikai élet számos további vezető alakja. A vallási, társadalmi és politikai kérdésekkel foglalkozó ötnapos fesztiválra nagyjából 120 ezren látogattak el.

A szövetségi parlament (Bundestag) valamennyi pártjából hívtak politikusokat előadónak, kivéve az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű jobboldali ellenzéki pártot. A DEKT vezetői ezzel kitartottak a 2016-ban rögzített álláspontjuk mellett. A rendezvény hivatalos programjaira nem hívnak meg közreműködőként olyan személyiségeket, akik rasszista, vagy az úgynevezett csoportra vonatkoztatott emberellenesség kategóriájába sorolandó kijelentéseket tesznek - indokolták az AfD-s politikusok nélkülözését, megjegyezve, hogy elhatárolódás helyett "folytonos átmenet" figyelhető meg a párt és a szélsőjobboldal között.

Az egyházi napok rendezvényein sokan a szélsőjobbal szembeni határozott kiállást szorgalmazták, kiemelve egy magas beosztású kasseli helyi politikus, a szövetségi legfőbb ügyészség gyanúja szerint szélsőjobboldali indíttatású politikai gyilkosság áldozatául esett Walter Lübcke halálának ügyét. A neonácikkal megjelenésük pillanatában és tabuk nélkül kell felvenni a küzdelmet, a szövetségi kormány nagyon komolyan veszi ezt a feladatot - hangsúlyozta például Angela Merkel, aki szombaton szólalt fel a találkozón.

A fő témák között volt az Európai Unió menekültpolitikája is, különös tekintettel a Földközi-tengeren az Európai Unióba igyekvő menedékkérőkre. Az egyházi napokon "Küldjünk egy hajót" címmel online petíciót indítottak, amelyben felszólították az egyház hivatalos vezetőségét, hogy az EU jelenlegi, felelőtlen politikájának ellensúlyozása és egy emberségesebb menekültpolitika érdekében indítson mentőakciót az Európát Észak-Afrikától elválasztó tengerre, "a világ leggyilkosabb vizeire".

Hangsúlyozták, hogy nem elég a nemkormányzati szervezetek (NGO) műveleteinek pénzügyi támogatása, a németországi evangélikus egyháznak saját hajót kell indítania. Az olasz hatóságok valószínűleg nehezebben tartóztatnának fel egy ilyen hajót, mint az NGO-hajókat - mondta a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádió beszámolója szerint Sven Giegold, a Zöldek európai parlamenti képviselője, a petíció egyik kezdeményezője.

A DEKT világi mozgalom, 1949 óta működik, rendezvénysorozatát minden második évben tartja meg, mindig más helyszíneken. Legutóbb, 2017-ben két helyszín volt, Berlin és Wittenberg, ahol Luther Márton német szerzetes elindította a reformációt az egyházi megújulást követelő téziseinek 1517. október 31-i meghirdetésével. A 83 milliós Németországban nagyjából 21,5 millió evangélikus él, ez a második legnagyobb vallási csoport a katolikusok mintegy 23,3 millió fős közössége után.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!