A szövetségi fellebbezési bíróság megerősítette Biden diákhitel-elengedési programjának felfüggesztését

Külföld, 2022.11.15

Egy amerikai szövetségi fellebbezési bíróság jóváhagyta azt az elsőfokú döntést, amellyel felfüggesztették Joe Biden elnök diákhitel-elengedési programjának végrehajtását.

A St. Louis városában ülésező, háromtagú bírói testület hétfőn közölte, hogy az elnöki rendelet végrehajtását megtiltó bírósági végzés addig marad hatályban, amíg ugyanez a bíróság vagy az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága másként nem határoz, amivel gyakorlatilag leállt az adósságelengedés folyamata.

Pénteken Texasban egy szövetségi bíró függesztette fel a rendelet végrehajtását azzal az indokkal, hogy Biden túllépte hatáskörét, amikor olyan ügyben döntött elnöki jogkörben, amely az Egyesült Államokban a kongresszus hatáskörébe tartozik. Mark Pittmann bíró az alkotmány rendelkezésére hivatkozva azzal indokolta ítéletét, hogy az "Egyesült Államokban a kormányzás három egymástól elválasztott és független hatalmi ág alapján történik".

A kormányzat a texasi ítélet ellen fellebbezést nyújtott be, és a Fehér Ház csalódottságának adott hangot. Karine Jean-Pierre szóvivő közölte, hogy 26 millióan még kérelmezték a diákhitelük elengedését, és közülük 16 millió esetében jóváhagyó döntést született.

Joe Biden elnök szeptemberben jelentette be, hogy a legnagyobb jövedelműeket kivéve 10 ezer dollárig - egyes esetekben 20 ezer dollárig - mindenkinek elengedik a tartozását, amiről elnöki rendelet formájában, saját hatáskörben hozott döntést.

A számítások szerint az intézkedés, több évre elhúzódóan, 300-500 milliárd dollár bevételkiesést jelentene az Egyesült Államok szövetségi költségvetésében.

A republikánusok szerint az adósságelengedési program bejelentése a demokrata elnök kampányának része volt a félidős kongresszusi választások előtt másfél hónappal, ráadásul annak ismeretében, hogy jogi kifogások merülnek majd fel ellene.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!