A tavalyi rekord után az idén is forgalomnövekedést vár a német villamosipar

Külföld, 2019.01.22

A tavalyi rekordév után az idén is növekedésre, bár szerényebb mértékűre számít a német villamosipar az ágazat szakmai képviseleti szervezete, a ZVEI kedden közzétett prognózisa alapján.

A ZVEI (Zentralverband Elektrotechnik- und Elektronikindustrie e.V.) tavaly novemberig beérkezett adatok alapján készített kimutatása szerint a villamosipari ágazat a szolgáltatásokkal és szoftverértékesítéssel együtt 179,8 milliárd euró forgalmat bonyolított, 3,2 százalékkal többet az előző év azonos periódusában elértnél. Az év tizenkét hónapjára előre vetítve a forgalom elérheti a 197 milliárd eurós új rekordot, az idén pedig meghaladja majd a 200 milliárd eurót.

Az ágazat exportja, a viszontexportot is beszámítva tavaly 5,4 százalékkal 195,4 milliárd euróra emelkedett az év első tizenegy hónapjában, az év egészében pedig 212 milliárd euróra rúghat, ami egymást követően a sorban az ötödik rekordja lesz. Igaz, a növekedési ütem csak a fele volt a 2017-esnek.

Az ágazat legnagyobb felvevőpiaca Kína, a második legnagyobb pedig az Egyesült Államok. Kínába 2018 első tizenegy hónapjában 19,4 milliárd eurót exportált a német villamosipar, 11,4 százalékkal többet az előző évinél. Az amerikai export 3,8 százalékkal 16,4 milliárd euróra emelkedett.

A ZVEI konjunktúra-mutatatója a villamosipari ágazatra vonatkozóan az ötödik hónapban mutatott csökkenést decemberben: a mutató 13 pontra csökkent a novemberi 15 pontról. Ezen belül az aktuális kondíciók megítélésének mutatója 39 pontra csökkent 45 pontról, az elkövetkező hat hónap kilátásainak megítélése viszont mínusz 11 pontról mínusz 10 pontra javult. A három hónapra előre tekintő exportvárakozások mutatója 5 pontra csökkent 9 pontról, a termelési volumen alakulásának megítélése pedig 8 pontra csökkent 13 pontról.

Januártól novemberig a német villamosipar megrendelései 0,5 százalékkal nőttek az előző évihez képest. Ezen belül a belföldi megrendelések 2,5 százalékkal csökkentek, a külföldi megrendelések 3,0 százalékkal emelkedtek. A megrendelések mind az euróövezetből (1,5 százalék), mind a világ többi részéről (3,9 százalék) emelkedtek.

Az árhatásoktól megtisztított termelés 2,8 százalékkal nőtt a villlamosiparban januártól novemberig éves összevetésben. A ZVEI 3 százalékos éves tervét így valószínűleg sikerül majd teljesíteni.
https://www.zvei.org/presse-medien/pressebereich/zvei-elektroindustrie-bleibt-auf-wachstumspfad/
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!