A tavalyi válság mélypontja óta a legalacsonyabb lett a ZEW októberi német gazdasági hangulatindexe

Külföld, 2021.10.12

A piaci várakozásoknál nagyobb mértékben romlott tovább októberben a ZEW gazdaságkutató intézet német gazdasági hangulatindexe és 2020 márciusa, a tavalyi válság mélypontja óta a legalacsonyabb értéket érte el.

A ZEW (Leibniz-Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung) kedden publikált kimutatása alapján októberre vonatkozóan az előző havihoz képest 4,2 ponttal 22,3 pontra csökkent a gazdasági hangulatindex. Az index kisebb lett a 24,0 pontos piaci várakozásnál is.

A ZEW hangulatindexe a befektetők megítélését tükrözi az elkövetkező hat hónap kilátásaira vonatkozóan. A felmérés alapján elsősorban a beszállítói láncokban jelentkező fennakadások, az alapanyag- és alkatrész-ellátás szűkössége miatt ítélik meg kedvezőtlenebbül a kilátásokat. A hangulat elsősorban az exportorientált ágazatokban romlott, a járműiparban, a vegyiparban és a gyógyszeriparban, ahol a profit jelentős csökkenésére számítanak.

Az index októberben már az ötödik egymást követő hónapban csökkent és az elért érték a legalacsonyabb lett a koronavírus-válság mélypontján, tavaly márciusban elért mínusz 49,5 pont óta. A következő havi, áprilisi 28,2 pontja is magasabb lett a mostani októberinél. Azóta az index az idén májusban érte el a legmagasabb értékét, 84,4 ponton, ami 21 éves csúcs volt, majd minden hónapban csökkent.

A kilátások megítélése mellett az aktuális német gazdasági helyzet megítélése is romlott a befektetők körében. A vonatkozó index 10,3 pontot veszített az előző havi 31,9 ponthoz képest és 21,6 ponton állapodott meg októberben, alacsonyabban a 28,5 pontos piaci várakozásnál.

Az aktuális gazdasági helyzet megítélését számszerűsítő mutató mélypontja tavaly májusban volt, mínusz 93,5 ponton, bár már áprilisban is mínusz 91,5 pontra zuhant az előző havi 43,1 pontról. Az index pozitív értéket csak az idén júliusban vett fel, 21,9 pontot, ahonnan a szeptemberi 31,9 pontig emelkedett.

A ZEW euróövezeti gazdasági hangulatindexe is csökkent októberben és a német indexhez hasonlóan szintén már az ötödik hónapja. Októberben az index 21,0 pontot ért el a szeptemberi 31,1 pont után, ami szintén 2020 márciusa óta a legalacsonyabb érték. Az aktuális kondíciók megítélését tükröző index az euróövezetre vonatkozóan 6,6 ponttal csökkent októberben 15,9 pontra.
https://www.zew.de/en/press/latest-press-releases/assessment-of-the-economic-situation-and-expectations-worsen
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!